Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

A hadsereg szerint nem látszatfelajánlás a vegyvédelem

2002.11.29. 08:31
Magyarország két technikai újdonságot is felajánlott a NATO-nak, amikor atom-, biológiai- és vegyvédelmi feladatokat vállalt - mondta el a Magyar Hírlapnak a Honvédség hadműveleti csoportfőnökségének munkatársa. A döntés a szakértőket meglepte, a hadsereg szerint azonban a korábbi karcsúsítások ellenére is képesek ellátni a feladatokat. Feltéve, ha megvalósulnak az ötmilliárd forintos fejlesztések.
Meglepte a szakértőket a kormány a hadsereg atom-, biológiai- és vegyvédelmi (ABC-védelem) képességeinek fejlesztésére a NATO-nak tett felajánlása - írja a Magyar Hírlap. A felajánlás ugyanis olyan szakterületet érint, ahol az elmúlt években drasztikus létszámleépítéseket hajtottak végre, megszüntették például a kiskőrösi vegyi védelmi ezredet.

Karcsúsított védelem

Igaz ugyan, hogy "karcsúsítás" történt a közelmúltban, azonban nem számoltak fel mindent - nyilatkozta a lapnak Nagy Gábor ezredes, a Magyar Honvédség hadműveleti csoportfőnökségének egyik munkatársa, cáfolva, hogy az ABC-védelem látszatfelajánlás lenne. Székesfehérváron továbbra is működik a vegyvédelmi zászlóalj, és valamennyi gépesített lövészdandárnak van a szakterületet ellátó alegysége.

Az ebolán kívül mindenre van szer

"A Honvédségnek rendelkezésére állnak azok a vakcinák, amelyek az ebolán kívül talán valamennyi halálos kórral felveszik a harcot" - mondta el Nagy a Hírlapnak. Mint mondta, a NATO-nak még két technikai újdonságot is felajánlott a hadsereg. Az egyik egy több tízmillió forintos, a biológiai harci anyagok felderítésére szolgáló eszköz, a másik egy minta-előkészítő konténer. Ez utóbbi nemcsak tárolja, de veszélytelenné is teszi a fertőző mintákat.

Ötmilliárdos kötelezettségvállalás

A hadsereg emellett vállalta, hogy a gyorsreagálású csapatokat 2004 végéig korszerű védőfelszereléssel látja el, öt-hatezer katona kaphat így NATO-szabvány vegyvédelmi felszerelést. Az ABC-védelemmel kapcsolatos kötelezettségvállalások teljesítése ötmilliárd forintba kerül, a felajánlást alapos költségelemzés előzte meg - írja a lap.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!