Jenő
-3 °C
6 °C

Alkotmányellenes lenne a népszavazás a kisebb parlamentről

2004.07.06. 14:13
Az Alkotmánybíróság (AB) keddi ülésén az alaptörvénybe ütközőnek ítélte, hogy az Országgyűlés létszámának csökkentéséről népszavazást tartsanak. Az AB megállapította: a népszavazás kezdeményezői által megfogalmazott kérdés az alkotmány tiltó rendelkezésébe ütközik, mert az Országgyűlés szervezetének átalakítására irányul.
Az Alkotmánybíróság (AB) keddi ülésén az alaptörvénybe ütközőnek ítélte, hogy az Országgyűlés létszámának csökkentéséről népszavazást tartsanak. Döntéséről a testület közleményben tájékoztatta az MTI-t.

Nem egyértelmű a kérdés

"Az Alkotmánybíróság határozata megállapította: a népszavazás kezdeményezői által megfogalmazott kérdés az alkotmány tiltó rendelkezésébe ütközik, mert az Országgyűlés szervezetének átalakítására irányul" - olvasható a közleményben. Az AB szerint a kérdés megfogalmazása tartalmi és formai szempontból nem felel meg az egyértelműségi követelményeknek.

Az aláírásgyűjtő ív mintapéldányán szereplő kérdés arra irányult, hogy a választópolgár véleményt nyilvánítson: "Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése a jelenleginél kisebb létszámmal működjön?"

Az AB határozatában, amelyhez Erdei Árpád és Harmathy Attila párhuzamos indoklást, Bihari Mihály, Holló András, Kiss László és Kukorelli István különvéleményt fűzött, megsemmisítette az Országos Választási Bizottság (OVB) "népszavazás kitűzésére irányuló kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítése tárgyában hozott (...) határozatát", és az OVB-t új eljárásra utasította.

Medgyessy javasolta

A kérdés azt követően került napirendre, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök február 16-án, országértékelő beszédében kezdeményezést tett a 250 fős törvényhozásra és a közvetlen köztársaságielnök-választásra. Az Országos Választási Bizottság elnöke március 6-án közölte, egy magánszemély a bizottsághoz fordult és népszavazást kezdeményezett a miniszterelnök által felvetett, a közvetlen köztársasági elnök-választásra és a kisebb létszámú parlamentre vonatkozó ügyekben. Ficzere Lajos közlése szerint a beadványozó véleménynyilvánító népszavazás kiírását kezdeményezte. Az OVB április 1-jei ülésén többségi szavazással hitelesítette az említett magánszemély kisebb létszámú parlamentre vonatkozó népszavazási kezdeményezésének aláírásgyűjtő ívét.

Az alkotmány szerint
Országos népszavazás és népi kezdeményezés tárgya az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdés lehet. Országos népszavazást döntéshozatal vagy véleménynyilvánítás céljából lehet tartani, a népszavazás elrendelésére kötelezően vagy mérlegelés alapján kerül sor.

Országos népszavazást kell tartani legalább 200 000 választópolgár kezdeményezésére. Ha az országos népszavazást el kell rendelni, az eredményes népszavazás alapján hozott döntés az Országgyűlésre kötelező.

Az alkotmány kimondja, hogy nem lehet országos népszavazást tartani többek közt a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről és illetékekről, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvények tartalmáról, hatályos nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségekről, illetve az e kötelezettségeket tartalmazó törvények tartalmáról, az Alkotmány népszavazásról, népi kezdeményezésről szóló rendelkezéseiről és az Országgyűlés hatáskörébe tartozó személyi és szervezetalakítási (-átalakítási, -megszüntetési) kérdésekről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?