Gusztáv
3 °C
7 °C

Megtámadták a kettős állampolgárságról szóló referendumot

2004.09.24. 08:40
Már többen is megtámadták az Alkotmánybíróságon a kettős állampolgárságról szóló népszavazás országgyűlési jóváhagyását - írja a Népszabadság. A lap információi szerint a bejelentők azért fordultak a testülethez, mert szerintük az aláírásokat gyűjtő Magyarok Világszövetsége nem tájékoztatta az ötlet támogatóit a kezdeményezés következményeiről.
A Népszabadság információi szerint már három magánszemély támadta meg az Alkotmánybíróságon a kettős állampolgárság egyszerűsített megadásáról szóló népszavazásról hozott országgyűlési határozatot.

Nem kaptak infót

A beadványokban többek között azt kifogásolják, hogy a polgárok nem kaptak megfelelő tájékoztatást döntésük következményeiről. Mint emlékezetes, a népszavazás kötelező kiírásához szükséges aláírásokat a Patrubány Miklós vezette Magyarok Világszövetsége gyűjtötte össze. A kezdeményezést azonban sem a parlamentben, sem az érintett határon túliakat képviselő szervezetekben nem fogadták lelkesedéssel. Mint arról az Index beszámolt Kárpátalján és Erdélyben is ártalmasnak tartják a magyar-magyar kapcsolatokra, hogy egy várhatóan kis részvétel mellett lebonyolított, bizonytalan kimenetelű népszavazás foglakozzon az üggyel.

Más is beadja

A Népszabadság információi szerint ma - közvetlenül a jogorvoslatra biztosított határidő lejárta előtt - egy újabb beadvány is érkezhet. Az AB viszont - a testület elnökének korábbi ígérete szerint - már esetleg a jövő héten kihirdeti határozatát a Munkáspárt népszavazási kezdeményezése ellen érkezett indítványról. Miután a kórház-privatizáció megakadályozását célzó referendum ügyében a testület korábban már állást foglalt, valószínűtlen, hogy másodjára megakadályozza a népszavazást. A Munkáspárt által támadott törvényt időközben ugyan megsemmisítette az AB, de a párt nem lépett vissza, mert álláspontja szerint a kormány bármikor felmelegítheti a korábbi javaslatot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!