Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megtámadták a kettős állampolgárságról szóló referendumot

2004.09.24. 08:40
Már többen is megtámadták az Alkotmánybíróságon a kettős állampolgárságról szóló népszavazás országgyűlési jóváhagyását - írja a Népszabadság. A lap információi szerint a bejelentők azért fordultak a testülethez, mert szerintük az aláírásokat gyűjtő Magyarok Világszövetsége nem tájékoztatta az ötlet támogatóit a kezdeményezés következményeiről.
A Népszabadság információi szerint már három magánszemély támadta meg az Alkotmánybíróságon a kettős állampolgárság egyszerűsített megadásáról szóló népszavazásról hozott országgyűlési határozatot.

Nem kaptak infót

A beadványokban többek között azt kifogásolják, hogy a polgárok nem kaptak megfelelő tájékoztatást döntésük következményeiről. Mint emlékezetes, a népszavazás kötelező kiírásához szükséges aláírásokat a Patrubány Miklós vezette Magyarok Világszövetsége gyűjtötte össze. A kezdeményezést azonban sem a parlamentben, sem az érintett határon túliakat képviselő szervezetekben nem fogadták lelkesedéssel. Mint arról az Index beszámolt Kárpátalján és Erdélyben is ártalmasnak tartják a magyar-magyar kapcsolatokra, hogy egy várhatóan kis részvétel mellett lebonyolított, bizonytalan kimenetelű népszavazás foglakozzon az üggyel.

Más is beadja

A Népszabadság információi szerint ma - közvetlenül a jogorvoslatra biztosított határidő lejárta előtt - egy újabb beadvány is érkezhet. Az AB viszont - a testület elnökének korábbi ígérete szerint - már esetleg a jövő héten kihirdeti határozatát a Munkáspárt népszavazási kezdeményezése ellen érkezett indítványról. Miután a kórház-privatizáció megakadályozását célzó referendum ügyében a testület korábban már állást foglalt, valószínűtlen, hogy másodjára megakadályozza a népszavazást. A Munkáspárt által támadott törvényt időközben ugyan megsemmisítette az AB, de a párt nem lépett vissza, mert álláspontja szerint a kormány bármikor felmelegítheti a korábbi javaslatot.