Piroska
-1 °C
5 °C

A miniszterelnöknek nincs felmondási ideje

2004.12.13. 11:45
Az Alkotmánybíróság egyhangú döntése szerint a miniszterelnök lemondása esetén azonnal ügyvezető miniszterelnökké, kormánya pedig ügyvezető kormánnyá válik. Lemondott miniszterelnökkel szemben bizalmatlansági indítvány benyújtása az Alkotmányból következően fogalmilag kizárt - mondták ki az alkotmánybírák.
Az Alkotmánybíróság december 13-án kihirdetett határozatában megsemmisítette a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról és felelősségéről szóló törvény azon rendelkezését, mely a miniszterelnök lemondása esetén harmincnapos lemondási időt írt elő.

A testület szerint ugyanis kizárólag alkotmányi szabályozás vonatkozhat arra, hogy a teljes jogkörű kormány és miniszterelnök mikor válik ügyvezetővé.

Az alkotmánybírák megállapították, lemondása esetén a miniszterelnök azonnal ügyvezető miniszterelnökké válik, kormánya pedig korlátozott jogkörű kormány lesz; továbbá a lemondott miniszterelnökkel szemben bizalmatlansági indítvány benyújtása az Alkotmányból következően fogalmilag kizárt.

Augusztusi jogértelmezési vita

A probléma akkor merült fel, amikor Medgyessy Péter augusztus végén lemondott miniszterelnökségéről a kormányátalakítási tervei miatt kirobbant válság hatására. A kialakult jogértelmezési vitában az egyik álláspont az volt, hogy a lemondott miniszterelnök lemondása pillanatában azonnal ügyvezetővé válik.

Mások a miniszterelnök jogállásáról szóló törvény részletszabályaira hivatkozva amellett érveltek, hogy csak lemondása után harminc nappal válik ügyvezető miniszterelnökké, kormánya pedig ügyvezető kormánnyá. És ekkortól kezdődik az a harminc nap, amely a köztársasági elnök rendelkezésére áll, hogy valakinek kormányalakítási megbízást adjon

Ezen az állásponton volt Mádl Ferenc köztársasági elnök és Bárándy Péter igazságügy-miniszter is, és ezt alkalmazták Medgyessy lemondásakor.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft