Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Abortusz, népirtás, enciklika, autonómia

2003.07.03. 13:43
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának egy jegyzete szerint a szocializmus alatt a "gyermekszületések visszaszorítása", az abortusz tudatos állami népirtás volt, írja a Magyar Hírlap. Az intézmény egy pápai enciklikára és az egyetemi autonómiára hivatkozik.
Az egyetemek autonómiájának kérdését feszegeti a Magyar Hírlap csütörtöki cikke, amely kritikával illeti a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyik, vizsgához szükséges jegyzetét, vélekedett az Indexnek Szabó István, tanulmányi dékánhelyettes.

Népirtás, abortusz és a párt

A napilap cikkében idézett jegyzet a PPKE Jog- és Államtudományi Karának harmadéves hallgatóinak tanagyaga a, polgárijog-vizsgán kérik számon, és a Magánjogi Intézet vezetőjének, Jobbágyi Gábornak orvosi jogi füzetén alapul. Ebben azt fejti ki a szerző, hogy a szocializmus alatt tudatos népirtás volt az abortuszok engedélyezése, pontosabban a "gyermekszületések visszaszorítása".

1945 és 1990 között összesen 5,2 millió terhességmegszakítás volt Magyarországon, amiből hétszázezer volt illegális. Az említett jegyzetben az előadó nem állítja, hogy enélkül ugyanennyivel több magyar élne napjainkban, körülbelül 3-3,5 millió fős tényleges emberveszteséggel számol, "ami egyenesen vezetett az 1981 óta folyamatos népességcsökkenéshez."

A nácik akarták a magyarországi abortuszliberalizációt

A náci Németországgal szemben, a "megszállt népekre teljesen liberális szabályokat alkalmaztak" a megszállók. A "németek erőszakkal akarták a Szovjetunióra ezt kényszeríteni, addig nálunk ezt a saját állami vezetésünk valósította meg, feltételezhetően külföldi hatásra."

Később az abortuszok magas engedélyezési rátáját a professzor gazdasági okokra vezeti vissza, mert szerinte így volt fenntartható a viszonylag magas életszinvonal", és egy számítás alapján arra jut, hogy mintegy 18 ezer milliárd forint megtakarítást nyert a Magyar Állam.

Ez a rész a következő mondattal zárul: "Ami tehát ebben az időszakban Magyarországon történt, példa nélküli a történelemben, az állami szociálpolitikának a döntő tényezője volt (zárójelben esetleg hozzátehető, hogy ez tudatos népirtás volt)."

Egyetemi autonómia, no cenzúra

Szövényi Zsolt, az Oktatási Minisztérium felsőoktatási főosztályvezetője a lapnak azt mondta, hogy az egyetemeknek széleskörú autonómiájuk van, a tananyagok tartalmáért a tanszékek, a karok és a felsőoktatási intézmények felelősek, a könyvek kiválasztásába a szakminisztérium nem szólhat bele.

A jegyzetet forgalmazó Szent István Társulatnál az Indexnek azt mondták, hogy sohasem szólnak bele milyen jegyzetet kérnek tőlük az egyetemek, ők "hozott anyagból dolgoznak".

A dékánhelyettes nem kívánt belemenni, hogy tartalmilag vitatkozzon az egyetem előadójával, azt viszont jelezte, hogy a PPKE katolikus egyetemként teljes mértékben aláveti magát azon pápai enciklikának, amely elveti az abortuszt. Szerinte minden tanáruk teljes oktatói autonómiát élvez, "gondolja, hogy cenzúráznánk a jegyzeteket?" - kérdezett vissza.