Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Félórára elsötétül az m1

2002.10.30. 08:40
A kampányban tanúsított elfogultsága miatt szerdán délután háromtól félórára elsötétül a Magyar Televízió 1-es csatornájának képernyője - írta a Magyar Hírlap. A médiahatóság még szeptemberben döntött a súlyos szankcióról, az első határozat szerint a Híradó idején kellett volna a köztévének félórás adásszünetet tartania, az MTV ügyvezetőjének kérésére azonban ezt délutánra módosította az ORTT.
A szerdai kényszerű adásszünet előzménye, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület az MSZP-s tag kezdeményezésére vizsgálta meg a köztévé három teljes adásnapját: április 9-ét, amikor Orbán Viktor a Testnevelési Egyetemen mondott beszédet, április 13-át, amikor a Kossuth téri demonstráció volt és a kampánycsend előtti utolsó 24 órát. Az ORTT a két utóbbi napon sugárzott politikai műsorok miatt szabta ki büntetését, négy hónappal a választásokat követően.

Az elemzés szerint a köztévé, amely élőben közvetítette a Kossuth téri nagygyűlést, műsorajánlóként lényegében politikai hirdetést adott le, a Fidesz nagyszabású rendezvényeinek képeivel és a párt választási szlogenjével. A fizetett politikai hirdetés minden jegyét magán viselő bejátszást háromszor ismételte az MTV. Súlyos törvénysértésnek minősítette a vizsgálat, hogy a köztévé saját maga készített egy párt rendezvényéről egyértelműen politikai hirdetésnek minősülő műsorszámot, amelynek üzenete nem lehet más, minthogy a köztévé azonosul a politikai erő nézeteivel. Az MTV Híradója a rendezvényről szóló tudósításban is súlyosan megsértette az elfogulatlan tájékoztatás követelményét.

Az ORTT döntése értelmében szerdán délután háromtól fél órára elsötétül a képernyőn az m1 adása, ahol az In memoriam Hajnóczy Péter című dokumentumfilmet vetítették volna - adta hírül a Magyar Hírlap. Az intézmény a tavaszi parlamenti választások idején sugárzott műsorok kiegyensúlyozatlansága miatt kiszabott büntetést hajtja végre. Az ORTT Ragáts Imre, az MTV ügyvezető elnökének kérésére módosította határozatát, eszerint nem főműsoridőben, hanem 15 órától kell felfüggesztenie adását a köztévének.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?