Alfréd
-2 °C
2 °C

Egy évig dolgozhat az adatmentést vizsgáló bizottság

2003.04.08. 16:18
Megtartotta kedden alakuló ülését a kormányváltás utáni adatmentéseket vizsgáló parlamenti bizottság. A testület egyelőre nem készített ügyrendet, és arról sem sikerült megállapodniuk, hogy mikor ülésezzenek. A bizottság mindenesetre egy éven belül befejezné munkáját.
Megtartotta alakuló ülését az APEH-nál a kormányváltás után elrendelt adatmentés jogosságát, annak körülményeit vizsgáló országgyűlési bizottság kedden Budapesten. A nyolctagú bizottság elnöke Font Sándor (MDF), alelnöke Wiener György (MSZP). Tagjai: Demeter Ervin (Fidesz), Hargitai János (Fidesz), Szijjártó Péter (Fidesz), Szabó Zoltán MSZP, Török Zsolt (MSZP) és Bőhm András (SZDSZ).

Ügyrend és munkaterv nélkül

Az ülésen elhangzott: a bizottság egy éven belül szeretné befejezni munkáját. A testület tagjai a képviselők elfoglaltsága miatt nem tudtak megállapodni arról, hogy mikor ülésezzenek a jövőben, és egyelőre ügyrendje és munkaterve sincs a bizottságnak. Font Sándor (MDF) arra kérte a bizottság tagjait és szakértőit, végeztessék el C típusú átvilágítást, mert a vizsgálódás során olyan anyagokhoz juthatnak, amelyek megtekintéséhez szükség lehet erre az igazolásra.

Hol és mit másoltak?

Demeter Ervin (Fidesz) szerint tisztázni kellene a bizottságnak, hogy hol és milyen adatokat másoltak ki, mi lett ezen adatok sorsa és a történtekből milyen következtetéseket kell levonni. Wiener György (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a sajtóban megjelent dokumentumok és a parlamentben elhangzott felszólalások nem tekinthetők bizonyítéknak. A bizottság munkájához elsődleges források kellenek, amihez iratokat kell bekérnie, és meg kell hallgatnia az illetékeseket.

Meghallgatják a pénzügyminisztert

Abban egyetértés alakult ki, hogy a pénzügyminisztert és az APEH elnökét meghallgatják a későbbiek során. Font Sándor szerint vizsgálni kell, hogy jogilag és technikailag szükséges-e az adatmentés a négyévenkénti kormányváltás után.

A testület tagjai megegyeztek abban, hogy begyűjtik az elektronikus sajtóban elhangzott, illetve írott sajtóban megjelent riportokat az adatmentési üggyel kapcsolatban. Március végén az adatvédelmi biztos úgy ítélte meg, hogy a pénzügyminiszter által elrendelt adatmentésnek nincs jogszabályi alapja, az adatok továbbítása a minisztériumba, illetve az APEH adatainak tárolása az adóhatóságnál jogellenes adatkezelésnek minősül. Ezt követően az érintett hivataloknál megsemmisítették az adatokat.