Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Péterfalvi óvná Kulcsár adatait

2003.07.17. 10:36
Az adatvédelmi biztos szerint a K&H-ügyben többen is megsértették a személyes adatok védelmére vonatkozó törvényt. Megítélése szerint még közszereplők esetében sincs mód például a magánvagyonok olyan szintű megismerésére, mint amennyire jelenleg egyesek szükségesnek tartják.
Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos aggodalommal figyeli a K&H-ügyben zajló eseményeket - derül ki csütörtöki közleményéből. Az "egyik brókercég" - a közvélemény által vitathatónak vélt - ügyeihez kapcsolódva több olyan azonosítható személyre vonatkozó adat, tény, feltételezés kapott nyilvánosságot, amelyek megszerzése nyilvánosságra hozatala valószínűleg nem a személyes adatok védelméről hozott törvényi előírások szerint történt - olvasható a közleményben.

Péterfalvi, elődjének Majtényi Lászlónak korábban kiadott ajánlásához hasonlóan, úgy ítéli meg, hogy magánszemélyek befektetésére, iskolázottságára, családi, rokoni kapcsolataira büntetett előéletére és más személyes, különleges adatának nyilvánosságra hozatalára csak az érintett engedélyével van mód. Szerinte még a politikusok, közszereplők esetében sem lehet olyan szinten a nyilvánosságra hozni a személyes adatokat, például magánvagyonukat, mint amilyet egyesek szükségesnek tartanak jelen esetben.

A törvény figyelmen kívül hagyása, az érintett érdekeit jelentősen sértheti, ami bűncselekményt is megvalósíthat - vélekedik Péterfalvi. Az adatvédelmi biztos nem bejelentésre, hanem "az eseményeket nyomon követve" adta ki ajánlását.