György
14 °C
24 °C

Ügyvédet jelölt ombudsmannak az államfő

2001.07.18. 18:40
Berki Ádám ügyvédet jelöli Majtényi László adatvédelmi biztos utódjául Mádl Ferenc köztársasági elnök. A jelöltet a Fidesz várhatóan támogatja, az MSZP azonban nem ismeri Berkit, így csak azután döntenek, hogy megismerték eddigi munkáját.
Mádl Ferenc köztársasági elnök Berki Ádám ügyvédet jelölte adatvédelmi biztosnak - tudatta az államfő sajtóirodája szerdán közleményben az MTI-vel. Az Országgyűlés június 19-én választott ombudsmanokat, mivel azonban a szocialisták alkalmatlannak találták Maczonkay Mihályt, az adatvédelmi biztosi posztra, a jelöltet 198 igen, 123 nem és 11 érvénytelen szavazat mellett nem választotta meg a parlament. Mádl Ferenc új jelöltjéről szeptemberben szavaznak a honatyák, így június 30-tól, Majtényi László mandátumának lejártától őszig nincs adatvédelmi biztosa Magyarországnak. Feladatainak egy részét az általános ombudsman vette át.

A Fidesz-frakció természetesen július közepén még nem alakította ki álláspontját Berki Ádám támogatásáról, annyi azonban bizonyos, hogy "eddig is messzemenően tiszteletben tartottuk és támogattuk Mádl Ferenc eddigi jelöltjeit, amely iránymutatást adhat arra is, hogyan voksolunk majd szeptemberben - közölte az Indexszel Isépy Tamás frakcióvezető-helyettes.

A néven kívül semmit sem tud az MSZP az államfő új ombudmsan-jelöltjéről - nyilatkozta az Indexnek Tóth András, szocialista képviselő. Tájékoztatása szerint csak azután várható a szocialistáktól érdemi reakció, hogy megismerték a jelölt személyét, szakmai munkáját. Szeptemberig azonban van időnk - tette hozzá a honatya.