Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Fidesz: Elszalasztott lehetőségek és átverések idén is

2003.01.03. 12:21
Az elszalasztott lehetőségek és az átverések évének minősítette 2002-t Áder János. A Fidesz frakcióvezetője úgy véli: a Medgyessy Péter vezette kormány adós maradt egy, az ígéretek szerint elődjénél jobb gazdaságpolitika kialakításával. Áder szerint a Fideszt legfeljebb a magas költségvetési hiányért terheli a felelősség harmada, az infláció növekedése, a romló munkanélküliségi ráta viszont kizárólag az új kabinet hibája.
"Az elszalasztott lehetőségek éve volt 2002, és az lesz 2003 is" - állítja Áder János, a Fidesz frakcióvezetője.

Adósak egy jobb gazdaságpolitikával

Az ellenzéki politikus szerint az MSZP-SZDSZ kormány jó gazdasági helyzetet örökölt az Orbán-kabinettől, ennek ellenére a kormányváltás óta több területen is kedvezőtlen tendenciák jelentek meg. Áder pénteki évértékelő sajtótájékoztatóján úgy vélte, Medgyessy Péter kormánya az elmúlt hónapokban adós maradt egy olyan koherens gazdaságpolitikával, amely egyszerre csökkentené az ismét növekedésnek indult inflációt, növelné a GDP-t, emelné az életszínvonalat és megőrizné a nyugdíjak értékét.

Áder szerint a szocialista ígéretekkel szemben nemhogy 3-400 ezerrel növekedne a munkahelyek száma, hanem - az elmúlt négy évben először - 15 ezer állás szűnt meg. Áder egyedül a 9 százalékot meghaladó költségvetési hiánynál ismerte el a Fidesz felelősségét, ám szerinte az ebben az esetben is kétharmad részben a jelenlegi kormányt terheli. A politikus szerint Medgyessyék kedvezőtlen végeredmény értek el az EU-csatlakozási tárgyalásokon is, ezért a magyarok egy főre jutó támogatása a görögökének tizede, a spanyolokénak harmada lesz csupán.

Nyugodtan lehet mondani

Áder szerint a tavalyihoz hasonlóan az idei is az átverés éve lesz. Az ellenzéki párt politikusa szerint ezt támasztja alá az, hogy jövőre a kormányfő ígéreteiben szereplő 800 kilométer ellenére legjobb esetben is csak 50 kilométer autópályát adnak majd át, az egyszerűsített vállalkozói adó az ígért milliók helyett csupán 50 ezer vállalkozó számára lesz elérhető. A frakcióvezető emlékeztetett arra is, hogy felére csökken az otthonteremtési programra szánt költségvetési pénz, nem lesznek ingyenesek a tankönyvek, és várhatóan lesz gázáremelés is. Az Index azon kérdésére, hogy a Fidesz szempontjából értékelve is elvesztett lehetőségek éve volt-e a tavalyi, Áder kijelentette: "nyugodtan lehet mondani, hogy az, hiszen nem nyertük meg a választásokat."