Klaudia
-3 °C
3 °C

Áder: Hol a kormányzati hála határa?

2003.01.10. 12:32
Nem érzi-e kínosnak Medgyessy Péter, hogy a közpénzek szabályos felhasználásának fontosságát hangsúlyozó kormány mellett sokadszorra is zárt körben döntenek milliókról - tette fel a kérdést Áder János. A Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatóján a miniszterelnökhöz fordult több cég ügyében, amelyek állami megrendelései szerint összeférhetetlenségre, vagy "umbuldára" utalnak. Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerint a megbízások rendben vannak és jóval olcsóbbak voltak, mint az előző kormány hasonló "intézkedései".
"Nem alkalmatlan-e a kormányzati feladatok ellátására az a kabinet, amely a kormányzat egyes kiemelt kérdéseinek stratégiai tervezésével és azok tartalmi meghatározásához külső szakértőket alkalmaz" - vetette fel Áder János.

Százmillió mellett harminchárom

A Fidesz frakcióvezetője Medgyessy Péter miniszterelnökhöz intézett kérdésében azt firtatta, milyen érv szól amellett, hogy a százmillió forintos költségvetésű Kormányzati Kommunikációs Központ mellett 33 millió forintért ugyanazzal a feladattal bíznak meg egy tanácsadó céget is. Mint arról az Index beszámolt, Braun Róbert, az SZDSZ egykori kabinetfőnökének cége, a Gaming Communications Kft. nyert azon a hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljáráson, amely a Miniszterelnöki Hivatal írt ki. Áder arra is választ kért miniszterelnöktől: összeegyeztethető-e a kormányzati megbízatással, hogy Braun Róbert a Millenáris Kht. felügyelő bizottsági tagságát is megkapta.

Megnyilvánuló kormányzati hála

A nagyobbik ellenzéki párt politikusa elmondta, hogy több SZDSZ-közeli cég is állami megbízást kapott az elmúlt hónapokban. Az EU-Kommunikációs Közalapítvány nyertese lett a ARC-Projekt, de korábban több pályázaton is a "Geszti Péterhez közel álló" cégek kerültek ki győztesen. "Összesen hány megrendelést kaptak az SZDSZ kampányában résztvevő cégek, és az így megnyilvánuló kormányzati hála mennyi pénzbe került az adófizetőknek?" - kérdezte a politikus. Áder szintén "SZDSZ-közelinek" minősítette az Oktatási Minisztérium fennhatósága alá tartozó Hallgatói Információs Központ győztesét, Horváth Ádámot is, aki - a politikus szerint - egy korábbi cégtársának adott megrendelést.

Harminchárom szemben ötszázmillióval

Gál J. Zoltán a péntek délutáni kormányszóvivői tájékoztatón egy kérdésre válaszolva reagált Áder Jánosnak, a Fidesz ügyvezető elnökének sajtótájékoztatóján elhangzottakra, amelyben az ellenzéki politikus több, a kormányzati kommunikációval kapcsolatos ügyben fordult Medgyessy Péterhez. A kormányszóvivő szerint Áder Jánosnak azzal lehet problémája, hogy megkérdőjelezhetetlen tehetségű és szakértelmű emberek nyílt közbeszerzés útján nyernek el munkákat. Gál J. Zoltán utalt arra, hogy a Geszti Péter nevével fémjelzett ARC-Projekt az EU-kommunikációjáért felelős közalapítvány kuratóriumának döntése alapján kapott megbízást. A testületnek többek között tagja Chikán Attila, volt gazdasági miniszter, Somody Imre, Orbán Viktor volt kormányfő volt tanácsadója. Valamint Kádár Béla, az Antall-kormány egykori tagja is.

Gál J. Zoltán kitért arra az Index által is megírt döntésre, amely szerint Braun Róbert az SZDSZ egykori kabinetfőnöke kapott 33 millió forint értékben megbízást kormányzati stratégiai kommunikációs feladatok elvégzésére. Mint azt a kormányszóvivő megjegyezte ez az összeg megfelel a főtisztviselői javadalmazásnak, szemben azzal, hogy az előző kabinet 500 millió forintot költött hasonló célra. Hangsúlyozta, hogy ezen kívül Braun Róbertnek a MEH egyéb javadalmazást nem fizet és cáfolta azt is, hogy Braunnak saját irodája lenne a parlamentben.