Edina
2 °C
18 °C

Áder kérdezett, Gál J. válaszolt

2003.05.16. 16:50
Ígéreteivel szembesítette a kormányt pénteki sajtótájékoztatóján Áder János Fidesz-frakcióvezető, aki a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a gazdák és a betegek érdekében emelt szót. A politikus 12 kérdést intézett a miniszterelnökhöz a kormány egyéves munkáját bírálva felvetéseiben. Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerint a Fidesz-kormánynak négy év kevés volt arra, hogy felismerje a magyar társadalmat feszítő problémákat.
Áder János 12 pontban összefoglalva intézett kérdéseket Medgyessy Péter miniszterelnökhöz a kormány egyéves működésének értékelése kapcsán.

Nyugdíjak

Áder János kijelentette, 3,2 millió magyar nyugdíjas vár választ arra: mit kíván tenni a kabinet annak érdekében, hogy a nyugdíjasok az uniós csatlakozásnak ne a vesztesei legyenek. Mint mondta, 265 ezer magyar munkanélküli szeretné tudni, miként kívánja a kormány megvalósítani a választási kampányban ígért 400 ezer új munkahelyet, miközben 2003 első negyedévében már 30 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma.

Mi lesz a hűségjutalommal?

A frakcióvezető 100 ezer nővér és szakápoló nevében szeretné tudni, hogy mikor fogja végre a kabinet kifizetni a beígért hűségpénzeket. A betegek választ várnak arra, hogy milyen garanciákat akar adni a kormány annak érdekében, hogy a kórház-magánosítás során az egészségügyi ellátás színvonala ne romoljon.

Sertésválság

Áder János hozzátette, közel 400 ezer sertéstenyésztő kívánja tudni: miért várt fél évig a kormány arra, hogy a sertéságazat tíz éve nem tapasztalt válságával érdemben foglalkozzon. A Fidesz szerint 17 ezer családi gazdálkodó várja a választ: a nagyüzemi hálózat kialakítása helyett hogyan fogja végre a kabinet támogatni a magyar gazdákat, hogy ne legyenek az uniós csatlakozás vesztesei.

Mikor kapnak a települések konpenzációt?

A frakcióvezető szerint 451 magyar település polgármestere vár választ arra: mikor kapják meg a közalkalmazotti béremeléshez szükséges költségvetési fedezetet, hogy ne kelljen iskolákat, óvodákat bezárni és leállítani a már elindított vagy tervezett beruházásokat.

Mint elhangzott, több ezer pedagógus szeretné tudni: a közoktatási intézményeket érintő beruházási, átszervezési hullám után hogyan garantálja a kormány, hogy a pedagógusok ne kerüljenek utcára. Áder János azt is tudni szeretné, hogy 83 ezer hivatásos állományú rendőr, tűzoltó, határőr mikor kapja meg a Medgyessy-kormány által beígért kiemelt illetményemelést. Mint mondta, több százezer család vár választ arra is: mi az oka annak, hogy megvonják az otthonteremtési támogatás keretében nyújtott kedvezményes kamattámogatást.

Egyedül vívja meg

Áder János a szombati Fidesz-kongresszus előtt folytatja személyes kampányát és ehhez hívja partnernek a kormányt, az Orbán Viktorral folytatott presztízsharcát azonban jobb, ha egyedül vívja meg - reagált a kormányszóvivő az ellenzéki politikus pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Jól mutatja a Fidesz törzsfejlődését

Gál J. Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek nyilatkozva úgy vélte: a sajtótájékoztató jól mutatja a Fidesz törzsfejlődését. Hozzáfűzte: a Fidesz-kormánynak négy év kevés volt arra, hogy felismerje a magyar társadalmat feszítő problémákat.

Megnyugtató válasz

A konkrét kérdésekre válaszolva közölte: Áder Jánosnak tudnia kell, hogy azt a 19 ezer forintot, amit az Orbán-kormány elvett a nyugdíjasoktól, a Medgyessy-kormány visszaadta, csakúgy mint a Fidesz által elvett méltányossági nyugdíj lehetőségét. Szólt arról, hogy megkezdődött a 13. havi nyugdíj bevezetése és az özvegyi nyugdíj emelése.

Gál J. Zoltán szavai szerint való igaz, hogy miután a Fidesz odaadta Torgyán Józsefnek a magyar agráriumot, fokozódni kezdtek a problémák ebben a szférában. "Ezek megoldásán dolgozik a kormány - tette hozzá, példaként említve a sertésválság szerinte sikeres rendezését, amelynek során a kormány minden érdekelt és érintett szervezettel megegyezésre jutott. A kormányszóvivő beszámolt arról, hogy megkezdődött az egészségügy korszerűsítésének programja. A kormánynak az a célja, hogy a magyar társadalom egészségi állapota javuljon, nőjön a betegek gyógyulási esélye, és bővüljenek a betegellátás anyagi, személyi és tárgyi feltételei"

Leszámolt az illúzióval

A kormányszóvivő szerint Áder János kijelentései alapján a Fidesz még mindig ellenzi a történelmi léptékű és jelentőségű közalkalmazotti béremelést, amelynek egyik eredménye, hogy a pedagógusok és orvosok nem elhagyják a pályát, hanem visszatérnek oda.

Gál J. a lakáshitelezés kapcsán rámutatott: a Fidesz-kormány pusztán választási megfontolásokból eltorzította az amúgy jó és hasznos rendszert, így az a rászorulók helyett jómódúakat támogatta és a bankoknak jelentett valódi nyereséget.

"A kormány azon dolgozik, hogy ezeket a torzulásokat a gazdasági és szociális igazságosság jegyében kijavítsa, és a rendszert elérhetővé tegye a valóban rászorulók számára is" - mondta a kormányszóvivő. Mint mondta, már leszámolt azzal az illúzióval, hogy ezeket a válaszokat Áder János meghallja és tudomásul vegye, de - mint mondta - a kérdések alkalmat adnak arra, hogy a kormány megismertesse szándékait a társadalommal.