Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Ki hazudik? - írásban

2004.06.08. 14:26
Az Országgyűlésben kedden kitört "ki hazudik"-vita után az egyik szereplő, Áder János, a Fidesz frakcióvezetője nyílt levelet tett közzé, amely Kovács Lászlónak címezve ismét a pártelnök-külügyminisztert és a szocialistákat vádolja hazugságokkal. Az MSZP elnöke szerint ha Ádert érdekelte volna a válasza, akkor hétfőn nem jár élen a bekiabálásban.
Ne hozza magát olyan helyzetbe, hogy amint az 2002. júliusában megtörtént, a Népszabadság publicistájának újra azt kelljen leírnia: 'Jó napot kívánok - hazudta Kovács László.' - írta Áder János a Fidesz honlapján közzétett nyílt levélben.

Nem fejezték be

A Fidesz frakcióvezetője a botrányba fulladt parlamenti vita másnapján ismét hazugsággal vádolta meg az MSZP-t és annak elnökét. Áder János az országgyűlés hétfői rendkívüli ülésén napirend előtt intézett kérdést Kovács Lászlóhoz "Ki hazudik?" címmel. Az Áder állításaira válaszoló külügyminiszter viszont a frakcióvezetőt és a Fideszt nevezte hazugnak. A kölcsönös vádaskodás alatt kitört hangzavarban Szili Katalin házelnök lekapcsolta a Kovács László mikrofonját, miután az nem tudta a megadott időkeret alatt befejezni beszédét.

Ragaszkodás az elferdítéshez

A fideszes politikus nyílt levelében újra a visszatér a parlamentben hangoztatott témákra és magyarázatokra azt állítva, hogy Kovács "valamilyen érthetetlen okból mindenáron ragaszkodik a tények elferdítéséhez". Áder a levélben idéz egy Keller László-interjút, ahol a politikus valóban 23 millió román munkavállaló Magyarországra érkezését valószínűsítette, jóllehet Kovács László az Országgyűlésben cáfolta, hogy a pártja a 23 milliós számot emlegette volna, mert mint mondta, "soha nem gondoltunk a csecsemőkre". A frakcióvezető ismét felemlíti a 800 kilométer autópálya ígéretét és a gázáremeléssel kapcsolatos kijelentéseket is.

A kiváncsi nem zajong

Kovács László Veszprémben cinikus magatartásnak minősítette, hogy Áder János nyílt levelet intézett hozzá, amelyben "megismételte, illetve kiegészítette a hétfőn elhangzott" vádakat. "Ha Áder János valóban kíváncsi lenne arra, hogy mit válaszolok a vádjaira, akkor tegnap csendre inti a frakciótársait, s nem jár élen az üvöltözésben, ordítozásban, zajkeltésben" - tette hozzá az MSZP elnöke, külügyminiszter a Fidesz frakcióvezetőjének levelére reagálva az MTI-nek. Az MSZP elnöke közölte: Áder János úgy viselkedett, ahogy az egyetlen európai ország parlamentjében sem lenne elfogadható, s ebben követték frakciótársai is. "Tegnap válaszoltam a vádakra, ha ő a saját maga és frakciótársai által keltett zajban, s a bekiabálások és ordítozások miatt nem hallotta a válaszomat, sajnálom" - mondta Kovács László.