Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Áder: A Fidesz politikusainak nincs takargatnivalójuk

2002.07.03. 10:53
Koncepciós eljárásokkal vádolta a kormányt Áder János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese napirend előtti felszólalásában szerdán a parlamentben. Szekeres Imre, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára visszautasította a vádakat.
Áder János egy történészre hivatkozva utalt az 1947 utáni hatalomgyakorlás "receptjére": a közigazgatás lefejezésére, a média megszállására - gátlástalan hazugságpropaganda folytatására -, a rendőrség politikai megrendelésekkel történő működtetésére - az ellenfelek lejáratására vagy megsemmisítésére és az emberek kiszolgáltatottá tételére.

"Törvénytelen eszközöktől sem riadnak vissza"

A politikus szerint a szocialista kormány az elmúlt egy hónapban bebizonyította, hogy semmit sem felejtett kommunista elődeinek módszereiből. Hozzátette: "törvénytelen eszközöktől sem visszariadva mindent megtesznek azért, hogy lejárassák, besározzák politikai ellenfeleiket".

"Ma már nyugodtan mondhatjuk és nyugodtan levonhatjuk azt a következtetést, hogy a szocialisták újabb koncepciós eljárásokat készítenek elő" - fogalmazott Áder János.

A fideszesek állnak a vizsgálatok elé

Három nappal a kormány megalakulása után törvénytelenül tartottak házkutatásokat és iratlefoglalásokat, utalt a Happy End Kft. ügyeire, és noha az ügyészség utasította a rendőrséget az iratok visszaadására, ez a mai napig nem történt meg.

Úgy vélte, a lemásolt iratok tartalmát a baloldali sajtó útján, "egyes valós tényeket hamis színben feltüntetve" szivárogtatják ki. Áder János leszögezte, hogy a Fidesz politikusainak nincs takargatnivalójuk, állnak a vizsgálatok elé, de "a lejáratásukra indított koncepciós eljárásokat nem fogják szó nélkül hagyni".

Szekeres szeretné, ha Áder nem félne

Válaszában Szekeres Imre hangsúlyozta, hogy a diktatúra Áder János által említett ismérvei pontosan ráillenek a Fidesz négyéves kormányzására. A politikai államtitkár szerint a Fidesznek mindezzel az a célja, hogy lefékezze azokat a kedvező folyamatokat, amelyek a kormányváltás után megindultak. "Jólét és demokrácia lesz, nem úgy, mint az elmúlt négy évben" - hangoztatta Szekeres Imre. Mint fogalmazott, szeretné, ha Áder János nem félne, és elfelejtené az elmúlt négy évben kialakított gyakorlatot.