Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Áder: Száz nap - ötven százalék

2002.09.02. 12:54
Alig ötvenszázalékosra teljesítette száznapos programját a Medgyessy-kormány - véli Áder János, a Fidesz frakcióvezetője. A program amúgy sem az MSZP érdeme, hiszen "a kormány csak azt a pénzt költötte el, amit az Orbán-kabinet teremtett elő". Bírálta a kormányt az ötvenszázalékos béremelés elmaradásáért, valamint az EVA többszöri átalakítása miatt is.
"Nincsen oka az önfényezésre a Medgyessy-kormánynak, mivel a száznapos program előfeltételeit az Orbán kabinet teremtette meg. Ahogy nálunk a Rába-közben mondják: beleültek a készbe" - mondta Áder János a Fidesz sajtótájékoztatóján. Azért sincs ok az ünneplésre, mert az ígért "13+1-es totószelvény" sok pontja nem is teljesült. "Száz nap, ötven százalék - foglalhatnánk össze" - mondta a frakcióvezető.

Alig 25 százalékos béremelés

Példaként a közalkalmazottak és a pedagógusok beígért 50 százalékos béremelését hozta fel. Ez a Fidesz véleménye szerint még átlagos béremelésként sem teljesült. "Vannak egyes közalkalmazottak, akiknek a bére alig 20-25 százalékkal emelkedik" - mondta el Varga Mihály, az Orbán-kormány pénzügyminisztere. Konkrét példákról a párt későbbi sajtótájékoztatóin kívánnak beszámolni.

Kifogásolják a jövedéki törvény módosítását és az eva megvalósítását az ígértekhez képest. "A palackozott borok zárjegymentessé tétele csak a hamisítóknak és a csempészeknek kedvez, nem megoldás a túltermelési válságra" - mondta Áder. Az eva a sok módosítás után végül valójában csak egy pár ezer fős réteg - főként a szellemi foglalkozásúak - számára jelent kedvezményt.

Nem vált valóra a riogatás

Van azonban a kormány száznapos programjának egy olyan elmaradt pontja is, melynek a Fidesz kifejezetten örül - derült ki a sajtótájékoztatón. "Bebizonyosodott, hogy szemben a választási kampány során elhangzott riogatásokkal, az Orbán-Nastase paktum megfelel a magyar érdekeknek. Nemhogy egymillió, de még néhány tízezer román munkavállaló sem jött az országba" - mondta Áder.

Veszélyben a gyarapodás

Azért sincs oka a Medgyessy kormánynak, hogy "tömjént szórjon magára", mert gazdaságkutatók felmérései szerint lassul a gazdasági növekedés. "A gazdasági növekedés hajtómotorjait fenn kell tartani, a Széchenyi-terv ilyen volt. A Medgyessy-kormány ezt egy laza mozdulattal megszüntette" - mondta Áder, aki szerint így a kormány eltért a "sikeres magyar modelltől".

A sajtótájékoztatóján Áder nem kívánt válaszolni a köztévé megosztását célzó kezdeményezéssel kapcsolatos kérdésekre. Ezzel - csakúgy mint a száznapos program be nem teljesülésének konkrét példáival - később foglalkoznak.