Friderika
13 °C
29 °C

Áder: a Fidesznek nem az az érdeke, hogy a kormány rossz munkát végezzen

2002.10.18. 13:09
Eljött az érdemi párbeszéd ideje - jelentette ki Áder János, aki szerint, ha a kormány korábban beismerte volna hibáját az alkotmánymódosítás előkészítésében, akkor megspórolható lett volna az elmúlt napok vitája. Az alelnök szerint ugyanis pártja megalakulása óta a csatlakozás elkötelezett híve. A Fidesz elnöksége politikai vitanapot kezdeményez az Országgyűlésben az EU-csatlakozás részleteiről.
A Fidesz országgyűlési vitanap megtartását kezdeményezi az uniós csatlakozás eddig nem tisztázott részleteiről.

Érdemi párbeszéd

Áder János elmondta, hogy a parlamentben valószínűleg november első napjaiban sorra kerülő vitanapon a csatlakozással összefüggő ügyekben, többek között az életszínvonal és bérrendezés kérdéseiről, az ország versenyképességének növeléséről, a régiók közötti fejlettségi különbségek csökkentéséről szeretnének vitáznia kormányoldal képviselőivel. Mint mondta, eljött az érdemi párbeszéd ideje, hiszen a Fidesz megalakulása óta a csatlakozás elkötelezett híve.

Megspórolhatták volna

A Fidesz ügyvezető alelnöke kijelentette: ha Kovács László és Kuncze Gábor csütörtöki megnyilvánulásaihoz hasonlóan a kormány korábban elismerte volna, hogy hibázott az alkotmánymódosításról szóló egyeztetés előkészítésében, akkor a két oldal megspórolhatta volna az elmúlt napok vitáit. Áder az Index kérdésére elmondta, hogy bár Orbán Viktor jó és rossz csatlakozás lehetőségéről beszélt, pártjának nem az az érdeke, hogy a kormány rosszul munkát végezzen ezen a területen. Hozzátette, hogy a Fidesz nem hátráltatni szeretné a csatlakozást, hanem tisztázni a közösen vállalt feltételeket.

Az MDF támogatja a vitanap ötletét

A Magyar Demokrata Fórum egyetért a Fidesz kezdeményezésével, hogy az Országgyűlés tartson vitanapot az európai uniós csatlakozásról - közölte Balsai István pénteken. Az MDF parlamenti képviselőcsoportjának vezetője megjegyezte: az MSZP az önkormányzati választások kampányának részévé tette a csatlakozás kérdését, és "Kovács László pártelnök rágalmakat szórt az ellenzék politikusaira, megfeledkezve arról: külügyminiszterként a belpolitikai vitában nem vehetett volna részt".

- A vitanap jó alkalom lesz arra, hogy az ellenzéki politikusok cáfolják a rágalmakat és gyalázkodásokat, és kifejtsék álláspontjukat a parlament integrációs nagybizottságában szeptember 19-én aláírt politikai megállapodásról - mondta az MDF-es politikus.

A kormány egyetért

A kabinet támogatja a Fidesz parlamenti vitanapról szóló kezdeményéezését. Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerint a vitanap alkalmat nyújthat a Fidesznek arra, hogy kiderüljön kik vannak többségben az ellenzéki pártban: a csatlakozással kapcsolatban feltételeket megfogalmazók, vagy az azt támogatók. A szóvivő szerint mindenkinek el kell dönteni, hogy igennel, vagy nemmel válaszol a csatlakozásra. Mint megjegyezte, a vitanapon arra is választ lehet adni, hogy az erről szóló népszavazás mire teremt lehetőséget az embereknek: előzetes véleményre, vagy utólagos jóváhagyásra.

Az SZDSZ szívesen vitatkozik

Az SZDSZ minden olyan értelmes vitának híve, amely továbbviszi az ügyeket, így az uniós csatlakozásról is szívesen vitatkoznak. Kuncze Gábor pártelnök-frakcióvezető nyilatkozata szerint ugyanakkor "a tapasztalatunk azonban az, hogy a Fidesz a Merre tart Magyarország? című vitanapot is pártpolitikai célokra használta fel, a témával kapcsolatban érdemi mondanivalója nem volt". Megjegyezte: bízik abban, hogy az uniós vitanapon nem így lesz.