Judit
3 °C
7 °C

Áder: a Fidesznek nem az az érdeke, hogy a kormány rossz munkát végezzen

2002.10.18. 13:09
Eljött az érdemi párbeszéd ideje - jelentette ki Áder János, aki szerint, ha a kormány korábban beismerte volna hibáját az alkotmánymódosítás előkészítésében, akkor megspórolható lett volna az elmúlt napok vitája. Az alelnök szerint ugyanis pártja megalakulása óta a csatlakozás elkötelezett híve. A Fidesz elnöksége politikai vitanapot kezdeményez az Országgyűlésben az EU-csatlakozás részleteiről.
A Fidesz országgyűlési vitanap megtartását kezdeményezi az uniós csatlakozás eddig nem tisztázott részleteiről.

Érdemi párbeszéd

Áder János elmondta, hogy a parlamentben valószínűleg november első napjaiban sorra kerülő vitanapon a csatlakozással összefüggő ügyekben, többek között az életszínvonal és bérrendezés kérdéseiről, az ország versenyképességének növeléséről, a régiók közötti fejlettségi különbségek csökkentéséről szeretnének vitáznia kormányoldal képviselőivel. Mint mondta, eljött az érdemi párbeszéd ideje, hiszen a Fidesz megalakulása óta a csatlakozás elkötelezett híve.

Megspórolhatták volna

A Fidesz ügyvezető alelnöke kijelentette: ha Kovács László és Kuncze Gábor csütörtöki megnyilvánulásaihoz hasonlóan a kormány korábban elismerte volna, hogy hibázott az alkotmánymódosításról szóló egyeztetés előkészítésében, akkor a két oldal megspórolhatta volna az elmúlt napok vitáit. Áder az Index kérdésére elmondta, hogy bár Orbán Viktor jó és rossz csatlakozás lehetőségéről beszélt, pártjának nem az az érdeke, hogy a kormány rosszul munkát végezzen ezen a területen. Hozzátette, hogy a Fidesz nem hátráltatni szeretné a csatlakozást, hanem tisztázni a közösen vállalt feltételeket.

Az MDF támogatja a vitanap ötletét

A Magyar Demokrata Fórum egyetért a Fidesz kezdeményezésével, hogy az Országgyűlés tartson vitanapot az európai uniós csatlakozásról - közölte Balsai István pénteken. Az MDF parlamenti képviselőcsoportjának vezetője megjegyezte: az MSZP az önkormányzati választások kampányának részévé tette a csatlakozás kérdését, és "Kovács László pártelnök rágalmakat szórt az ellenzék politikusaira, megfeledkezve arról: külügyminiszterként a belpolitikai vitában nem vehetett volna részt".

- A vitanap jó alkalom lesz arra, hogy az ellenzéki politikusok cáfolják a rágalmakat és gyalázkodásokat, és kifejtsék álláspontjukat a parlament integrációs nagybizottságában szeptember 19-én aláírt politikai megállapodásról - mondta az MDF-es politikus.

A kormány egyetért

A kabinet támogatja a Fidesz parlamenti vitanapról szóló kezdeményéezését. Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerint a vitanap alkalmat nyújthat a Fidesznek arra, hogy kiderüljön kik vannak többségben az ellenzéki pártban: a csatlakozással kapcsolatban feltételeket megfogalmazók, vagy az azt támogatók. A szóvivő szerint mindenkinek el kell dönteni, hogy igennel, vagy nemmel válaszol a csatlakozásra. Mint megjegyezte, a vitanapon arra is választ lehet adni, hogy az erről szóló népszavazás mire teremt lehetőséget az embereknek: előzetes véleményre, vagy utólagos jóváhagyásra.

Az SZDSZ szívesen vitatkozik

Az SZDSZ minden olyan értelmes vitának híve, amely továbbviszi az ügyeket, így az uniós csatlakozásról is szívesen vitatkoznak. Kuncze Gábor pártelnök-frakcióvezető nyilatkozata szerint ugyanakkor "a tapasztalatunk azonban az, hogy a Fidesz a Merre tart Magyarország? című vitanapot is pártpolitikai célokra használta fel, a témával kapcsolatban érdemi mondanivalója nem volt". Megjegyezte: bízik abban, hogy az uniós vitanapon nem így lesz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?