Áder: Riogat, hazudik a kormány

2005.03.07. 11:33
A Fidesz-frakció felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul fizesse ki a gazdáknak járó támogatásokat, fejezze be a gazdák sértegetését és a magyar választók félrevezetését, jelentette ki Áder János a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője párt hétfői frakcióülésén.
Kedden tárgyalnak újra
Várhatóan csak kedden délelőtt folytatódnak a demonstráló gazdák és az agrártárca képviselői között a plenáris tárgyalások, mondta hétfőn délelőtt Dékány András a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője.

A halasztás egyrészt azért történt meg, mert a szakértőknek további egyeztetésre van szükségük a még vitás kérdések megoldási javaslatainak kidolgozásához, másrészt az FVM vezetőinek hétfői parlamenti elfoglaltsága is indokolja a plenáris tárgyalások egy nappal későbbi megkezdését.

"A kormány azzal riogatja a választókat, hogy a gazdák igényeinek kielégítése adóemelést, a minimálbér adómentességének megszűnését és a gyógyszerárak duplájára emelkedését jelentené" - mondta Áder János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn, a képviselőcsoport ülésén.

Jogos jussukat kérik a gazdák

Áder szerint gazdák nem kérnek mást, mint a jogosan nekik járó kamattámogatások, állatjóléti támogatások, a jogtalanul visszatartott áfa, a nemzeti kiegészítés és a területalapú alapú támogatások kifizetését. Ezek a támogatások benne vannak a költségvetésben, azokra a kormány korábban kötelezettséget vállalt, tette hozzá.

"Minden más olyan megjegyzés Gyurcsány Ferenctől vagy bárki mástól a kormány részéről, hogy ez többletet jelentene az adófizetőknek, egyszerűen hazugság" - jelentette ki az ellenzéki politikus. Hozzátette, a riogató kijelentések a "nagy tudású kormányszóvivőtől, a még nagyobb tudású miniszterelnöktől és a legnagyobb tudású mezőgazdasági minisztertől származnak".

Támogatás 2002-ben és most

A frakcióvezető kiemelte, hogy a magyar költségvetésnek, a magyar adófizetőknek 70 milliárd forinttal kevesebbe kerül a magyar gazdák támogatása ma, mint 2002-ben, ugyanis az Orbán-kormány utolsó évében 208 milliárd forintot fordítottak erre a célra, jelenleg viszont ez az összeg csupán 140 milliárd forint.

Ha a Gyurcsány-kormány csak annyit fordítana a magyar gazdák támogatására, mint három évvel korábban a polgári kormány, akkor most nem lenne demonstráció, jelentette ki az ellenzéki politikus.  • Hírek
  • Hírek