Valér
4 °C
8 °C

Áder inkább Gyurcsányozott

2005.10.23. 21:21
Áder János szerint október 23. nem lehet a megbékélés napja, de lehet a békés emlékezésé. Erről a parlament Fidesz-frakciójának vezetője az 1956-os forradalom 49. évfordulóján beszélt vasárnap Csornán.

Áder János emlékeztette több száz fős csornai hallgatóságát arra, hogy a forradalmat megelőző években legjobban a hazugságot gyűlölte a nép. "Ma ismét olyan időket élünk, amikor nem múlik el nap kormányzati hazugságok nélkül. Olyan időket, amikor a hatalmasok a közvagyont annyira magukénak érzik, hogy jobbnak látják, ha mindjárt saját vagyonukká is teszik" - fogalmazott.

Az ellenzéki politikus beszédében bírálta a kormány gazdaságpolitikáját és szociális tevékenységét. "Olyan időket élünk, amikor újra eladósítják a jövőt, amikor nő a szegénység, miközben a kormányon lévők arról beszélnek, hogy nagy a jólét" - hangoztatta. Beszélt a munkanélküliségről, arról, hogy "több mint 400 ezer ember nem jut tisztes kenyérkeresethez".

Áder János hangsúlyozta: nagy szerencse, hogy ma már nem kell forradalom ahhoz, hogy új irányt lehessen szabni a dolgok menetének. Kijelentette: az ország szabadsága és függetlensége ma megkérdőjelezhetetlen, hiszen az 1956-os forradalmárok életükkel fizettek azért, hogy Magyarország szabad ország lett. Van azonban még bőven tennivaló, mivel a forradalom másik nagy célkitűzését, a polgári jólét megteremtését még nem sikerült elérni.

"Rajtunk, csakis rajtunk múlik, hogy ezt a célt nemzeti összefogással, az 1956-os forradalom emlékét szívünkbe őrizve elérjük-e" - mondta. Szerinte ehhez "megfontolt, bölcs és felelős döntést" kell hozni.