Benedek
-5 °C
5 °C

A KSH adataival cáfolja Gyurcsány állításait a Fidesz

2004.10.21. 12:51
A hazug embert előbb utolérni, mint a sánta kutyát - kezdte Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek az életszínvonalról tett kijelentéseivel kapcsolatos sajtótájékoztatóját Áder János. A Fidesz frakcióvezetője a KSH adatait állította szembe a kormányfő parlamenti vitanapon hangoztatott állításaival.
A legfrissebb statisztikai adatok szerint a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormány "újabb rekordot döntött": nyolc év után először az idén csökkent az életszínvonal Magyarországon - jelentette ki Áder János. A Fidesz frakcióvezetője szerint az országgyűlés keddi vitanapján elhangzott miniszterelnöki expozé főbb állításait megcáfolta a két nappal később kiadott KSH tájékoztató.

Nemhogy nőtt volna

Soha olyan kormánya nem volt az országnak, amely annyit tett volna a szociális fordulatért, mint a Medgyessy-kormány, amely 30 százalékos reálbér-növekedést ért el az elmúlt években - idézte Gyurcsány Ferenc állításait Áder. Az ellenzéki politikus szerint viszont most bebizonyosodott, hogy a kormányfő "handabandázott", miután most már nem a Fidesz, hanem a statisztikai hivatal állítja: nem hogy növekedés, hanem csökkenés állt be a reálkeresetek terén. A KSH adatai azt bizonyítják, hogy az ígért 24 százalékos emelkedés helyett eddig 11 százalékos növekedés történt 2001 óta, ám 2004-ben mínuszban volt ez a mutató. Áder szerint a miniszterelnök által kiemelt 2002-es 13,6 százalékos növekedésből pedig 11,8 százalék még az Orbán-kormány intézkedéseinek következménye volt, az MSZP-SZDSZ kormány már csak 1,8 százalékot ragasztott hozzá.

Lendületes handabanda

A frakcióvezető szerint Gyurcsány Ferencnek bocsánatot kellene kérnie, amiért becsapta a választókat, és a nagy jólét helyett százezrek élnek a létminimum alatt. Nem véletlen, mondta Áder, hogy az egészségügyben sztrájkhangulat uralkodik, hiszen a szektorban 3 százalékkal csökkentek a reálbérek. Az oktatásban és a szociális szférában viszont ezt is meghaladva 4 százalékos csökkenés volt. Az ellenzéki politikus szerint az emberek jobban hisznek pénztárcájuknak, mint "lendületes handabandázásnak". Áder szerint a miniszterelnök hadilábon áll az igazsággal, mert a Medgyessy-kormány 185 teljesítetlen választási ígéretéről szóló írásbeli kérdésére, azt írta, hogy azt már a parlamenti vitában megválaszolta. ,

MSZP: Dühödt kirohanás helyett higadt önkritikát

Burány Sándor frakcióvezető-helyettes az MTI-nek úgy fogalmazott: "Áder Jánosnak dühödt kirohanások helyett higgadt önkritikára lenne szüksége". A politikus szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a tényeket ismételte meg parlamenti hozzászólásában, és a tény az, hogy az elmúlt két évben 24 százalékkal nőttek a reálkeresetek.

Véleménye szerint Áder János "kettős mércével mér" amikor egyetlen hónap mindössze egytized százalékpontos csökkenését tényként kezeli, míg a szintén Központi Statisztikai Hivataltól származó 24 százalékos keresetnövekedést vitatja. "Mindannyian tudtuk, hogy ez a nagyütemű keresetnövekedés minden évben nem tartható, nem is állítottuk, hogy ezt így, ilyen ütemben folytatni tudjuk" - mondta.

Hozzátette: ebben az évben a közszférában fizetésemelések várhatók és az infláció is csökkenő tendenciát mutat. "Így pontosan az fog történni amit ígértünk, az elmúlt két év 24 százalékos reálkereset növekedését követően ebben az évben szerény növekedésre lehet számítani" - hangoztatta Burány Sándor.