Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Tévédíjat fizettetne az SZDSZ

2003.07.28. 18:51
Huszonegy milliárd forinttal tehermentesítené a költségvetést, ha újra bevezetnék a tévéelőfizetési-díjat - véli az SZDSZ. Az MSZP tárgyalna a kampány során megígért adócsökkentésért küzdő szabaddemokratákkal. Kisebb csökkentésért vagy halasztásért cserébe más ígéretek teljesítését ígérik - értesült az RTL Klub.
A 740 forintos tévéelőfizetési-díj újbóli bevezetésével "tenné takarékosabbá" a jövő évi költségvetést az SZDSZ. A párt kuratóriumi delegáltja, Kozák Márton szerint ha csak a tévét birtoklók 60 százaléká fizeti be az összeget, az már 21 milliárd forint megtakarítást jelenthet a költségvetésnek - jelentette az MTI.

Kozák szerint a tévédíjak ismételt bevezetését "ha nem demagóg", az ellenzéknek is támogatnia kell.

Szadainak tetszik

Nem ellenzi az SZDSZ-es kurátorok elképzelését a Magyar Rádió kuratóriumának fideszes elnöke, Szadai Károly. "A nemzetközi norma az, hogy a nézők fizetik ezt a díjat: én is ezt a megoldást tartanám kívánatosnak" - mondta Szadai az MTI-nek. Czeglédi László, a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnöke szerint a testület tagjainak nincs közös álláspontja e kérdésben. "Ez nem a kuratórium ügye, az Országgyűlés dolga, hogy biztosítsa a közszolgálati médiumok működésének forrásait" - mondta.

A költségvetési megtakarítások lehetőségének keresésével az SZDSZ az adócsökkentés törvényileg szabott menetrendjének betartását kívánja elérni. A tévédíjat a Medgyessy-kormány első száznapos programjának keretében szüntették meg tavaly szeptember elsejével.

Az RTL Klub Híradójának értesülései szerint az MSZP vezetői tárgyalásokra készülnek a szabaddemokratákkal. Ezeken az SZDSZ egyéb választási ígéreteinek teljesítéséért cserébe az adócsökkentés mérséklését vagy későbbre halasztását kívánják kiharcolni a szocialisták - értesült az RTL Klub.