József, Bánk
-7 °C
0 °C

A Fidesz szerint a kormány bankárstílust vett fel

2003.07.31. 11:55
A szocialisták az adókedvezmények szűkítéséről tárgyalnak, eközben az ellenzék úgy látja a kormány az embereken spórol. A Fidesz politikusai szerint az érintettekkel is kezdeményezni kellene az egyeztetéseket.
A kormány "bankárstílust vett fel", "látszategyeztetéseket tart", amelyek "álságosak és hazugok", az érintettekkel nem tárgyal, mert "az embereket nem veszi emberszámba" - közölte a Fidesz csütörtöki, a kormány adókedvezmények megkurtítását célzó terveiről tartott sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter és Nyitrai Zsolt.

Spórolás az embereken

Mről van szó?
A személyi jövedelemadóról szóló törvény teszi lehetővé, hogy a lakáscélú hitelek törlesztéseként megfizetett összeg negyven százalékát, de legfeljebb évi 240 ezer forintot visszaigényeljenek adójukból a lakásvásárlók. A lakáshitel adókedvezményének kilátásba helyezett megszüntetésén 35 milliárd forintot spórolna az állam. Szerdán Lendvai ildikó, az MSZP országgyűlési frakciójának vezetője és Csabai Lászlóné lakásügyi kormánybiztos a pénzügyminiszterrel tárgyaltak a lakáshitelek kamatainak adóvisszatérítéséről, pontosabban annak leszűkítéséről. Lendvai Ildikó a Pénzügyminisztériumban tartott szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, csak a rászorultaknak hagynák meg az adókedvezményt, ám a rászorultak körét nem határozta meg.
A Fidesz úgy látja: a kormány az igazságosság leple alatt spórolni akar az embereken. Emiatt a két képviselő írásbeli kérdéssel fordul Medgyessy Péter miniszterelnökhöz. Szijjártó Péter szerint "szorul a hurok a magyar állampolgárok nyaka körül", hiszen a kormány gazdaságpolitikájának koncepciótlansága eléri már az emberek otthonát is.

Az IMF borzalmas jelentése

Szijjártó Péter utalt a valutaalap "borzalmas" jelentésére, amelyben az IMF figyelmeztette a kormányt a magyar gazdaság állapotának alakulására, és felhívta a figyelmet a szigorítások szükségességére.

Nyitrai Zsolt úgy vélekedett, hogy a Pénzügyminisztériumnak az adójóváírásról nem csak a szocialista frakcióval kellene egyeztetnie, hanem az érintettekkel, a hitelfelvevőkkel is. Már csak azért is, mert megítélése szerint erre a lépésre a szocialisták már a választások előtt készültek. Ezt onnan gondolja a képviselő, hogy Csabai Lászlóné "elszólta magát", amikor egyik alkalommal kijelentette: "a rossz dolgokat nem mondja az ember a választások előtt".

Újságírói kérdésre, hogy az ellenzék, honnan kerítené elő a szükséges milliárdokat, a politikusok úgy vélekedtek, hogy már az előző kormány idején is megvoltak a források, és most sem "fedezet nélküli jogcímre keresnek pénzt".