Kínos helyzetbe hozhatja a Fideszt az adósság

2003.03.05. 18:27
A választási levelek kifizetetlen kézbesítési díja kapcsán a Magyar Postának első fokon megítélt 120 millió forint kifizetése arra kényszerítheti a Fideszt, hogy túllépje a törvényben megengedett kampányra fordítható keretet. Az Állami Számvevőszék a jövő héten fejezi be a pártok kampánypénzeinek vizsgálatát.
Nyakó István szocialista politikus szerint törvénytelenségre kényszerítheti a Fideszt a bíróság által a Magyar Postának megítélt 120 millió forint.

Egyelőre nem foglalkoznak a kérdéssel

Az összeggel ugyanis jelentősen túlléphetik a választási kampányra fordítható keretet. A legnagyobb ellenzéki párt egyelőre nem foglalkozik ezzel a kérdéssel, hiszen a bírósági döntés még nem jogerős - mondták az Indexnek a párt sajtóosztályán.

A Magyar Postával a tavalyi országgyűlési választások alkalmával az MSZP is kapcsolatba került. Az akkor még ellenzéki párt a kormányfő nevében szintén minden háztartásba küldött szét leveleket. Mindezekre, és a kampány idején egyéb tételekre kifizetett pénzekre az Állami Számvevőszék napokban befejeződő vizsgálata is kitér majd. Az ÁSZ ugyanakkor csak a pártok által bemutatott számlákat ellenőrizheti, nyomozati jogosítványai nincsenek.

Az MSZP is levelezett, de valahogy olcsón

Az MSZP tavaly nyáron közzétett beszámolója szerint a kampányban nem érték el a törvényben meghatározott keretet. Például posta- és telefonköltségre mindössze alig több mint 13 millió forintot költöttek - állította a Magyar Közlöny tanúsága szerint a párt pénztárnoka -, noha többször is küldtek levelet annak a 250 ezer MSZP-szimpatizánsnak is, akik tavaly decemberben úgy nyilatkoztak, szeretnének értesülni a párt rendezvényeiről.

A pártok a törvény értelmében jelöltenként egymillió forintot, azaz összesen 386 milliót költhetnek el kampányra.  • Tippek
  • Hírek