Csilla, Noémi
6 °C
19 °C

Szilvásy testvére főigazgató lett

2007.05.29. 23:09
Szilvásy György kancelláriaminiszter testvére, Szilvásy István lesz az Állami Egészségügyi Központ főigazgatója. Az ÁEK veszi át a Honvédelmi Minisztérium, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és a MÁV kórházainak szerepét.

A honvédelmi miniszter elbírálta az Állami Egészségügyi Központ vezetői beosztásaira kiírt pályázatokat, az intézmény főigazgatójának Szilvásy Istvánt kérte fel - közölte a szaktárca kedden este az MTI-vel.

    A főigazgatói és a gazdasági igazgatói helyekre hét-hét pályázatot nyújtottak be, a szakmai testület a főigazgatók közül három pályázót tartott alkalmasnak a posztra - olvasható a távirati irodához eljuttatott közleményben.

    A három pályázó közül Szilvásy Istvánt főigazgatónak, a főigazgatói posztra pályázó másik két jelölt közül Drávucz Sándort tudományos és stratégiai fejlesztésért felelős főigazgató-helyettesnek, Grósz Andort katonai főigazgató-helyettesnek kérte fel Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

    A honvédelmi miniszter felügyeletével július elsején 1156 aktív ággyal, és mintegy 2800 munkatárssal megalakuló Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) átveszi a Honvédelmi Minisztérium, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium egészségügyi intézményei, az Országos Gyógyintézeti Központ és a két fővárosi MÁV kórház feladatait.

    A megbízások az ÁEK megalakulásával, július 1-jétől lépnek hatályba. 

Összevonták a vezetőket is

    A miniszter "a kiválasztáskor nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az intézmény vezetésében képviselve legyen minden olyan nagy múltú, színvonalas ellátást biztosító kórház, amelynek feladatait az Állami Egészségügyi Központ veszi át" - áll a tárca közleményében.

    Az intézmény gazdasági igazgatója Kókay András, a Központi Honvédkórház parancsnokának gazdasági ügyekben illetékes jelenlegi helyettese lesz. Bazsó Péter, a MÁV Kórház jelenlegi orvos-igazgatója orvos-igazgatóként, a Központi Honvédkórház jelenlegi ápolási igazgatója Botos Katalin ápolási igazgatóként folytatja munkáját az egészségügyi központban. Az Országos Gyógyszerészeti Központ főgyógyszerésze, Balázsné Molnár Borbála főgyógyszerészként az intézmény biztonságos és gazdaságos gyógyszerellátásáért lesz felelős. Az osztályvezető főorvosok személyéről, "a szakmai kollágiumok állásfoglalását tiszteletben tartva", a közeljövőben dönt a miniszter. 

Súlyponti kórház

    A honvédelmi tárca közleménye szerint az ÁEK Budapesten két telephelyen, összesen 28 osztályon folytatja az aktív fekvő- és járóbeteg-ellátást. A központ a főváros egyik fontos súlyponti kórháza is lesz: a XIII. kerület polgárai a kórház valamennyi gyógyító szolgáltatását igénybe vehetik, de egyes orvosszakmák esetében több kerület területi ellátása is ide tartozik majd. A központ Sürgősségi Betegellátási Osztálya Észak-Pest ellátását biztosítja.

    A honvédelmi tárca közleményében azt írja: valamennyi pályázó alkalmasságáról az illetékes szakmai szervezetek mondtak véleményt. A főigazgató esetében a Magyar Kórházszövetség elnöke, a gazdasági igazgató esetében az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke vett részt a bírálatban. A többi poszt esetében a szakmai kollégiumok foglaltak állást. "A pályázatok elbírálása során a honvédelmi miniszter a szakmai kollégiumok állásfoglalásával egyező döntést hozott" - áll a közleményben.

A minisztérium közlése szerint a miniszter "a pályázatban megfogalmazott koncepciók mellett döntésekor figyelembe vette a jelöltek pályafutását és vezetői tapasztalatait". 

 A tárca vezetője meghatározta az Állami Egészségügyi központ új vezetőinek feladatait is. Szilvásy István főigazgatónak egyebek mellett biztosítania kell a két telephely működéséhez szükséges tárgyi és informatikai feltételeket, meg kell szereznie az ÁEK hatósági engedélyeit és szerződést kell kötnie az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral. El kell készítenie az ÁEK szervezeti és működési szabályzatát és az intézeti szabályzatokat a gyógyszerellátás, az ápolási ellátás, az ügyeletek és az orvostudományi kutatások rendjéről, valamint a belső minőségügyi rendszerről. A főigazgatónak 120 napon belül ötéves szakmai tervet kell készítenie az ÁEK számára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!