Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Meghalt a csúcskórházból elküldött beteg

2008.10.28. 10:41
Meghalt az a sztrókos férfi, akit még szeptemberben rövid kivizsgálás után otthoni papucsában hazaküldtek az Állami Egészségügyi Központból, s a férfi a csepeli HÉV-megállóban rosszul lett. Az Egészségbiztosítási Felügyelet vizsgálja az ügyet.

A múlt héten meghalt az 53 éves B. J., akinek szeptemberi kálváriájáról korábban az Index beszámolt. Cikkünk nyomán az Egészségbiztosítási Felügyelet is vizsgálatot indított. A vizsgálat jelenleg is zajlik.

A korábban agyi érkatasztrófán átesett férfi szeptember 19-én rosszul érezte magát. Mentő szállította Szigetszentmiklósról az Állami Egészségügyi Központba, ahol korábban kezelték. A budapesti csúcskórházban kivizsgálták, majd egészségesnek nyilvánították, és még aznap késő délután elbocsátották.

A leszázalékolt férfihez nem hívtak betegszállítót, pénz és telefon nélkül próbált hazajutni Szigetszentmiklósra az esőben otthoni papucsában és trikójában. Eljutott a csepeli HÉV-végállomásig, ahol már ismét rosszul érezte magát, próbált emberektől segítséget kérni, de azok furcsa ruházata, és akadozó beszéde miatt részegnek vagy hajléktalannak nézték.

A csepeli HÉV-megállóból végül éjjel fél 12 körül hívott a férfihoz mentőt egy fiatal nő. Információink szerint a mentők ismét visszavitték az Állami Egészségügyi Központba, ahonnan azonban a Nyírő Gyula kórházba küldték át. A férfi ekkor már nehezen tudott beszélni, később súlyosbodott az állapota, megbénul a nyelve és a nyelőcsöve.

B. J.-t később átszállították a János kórházba, itt halt meg a múlt héten. Az ügyben korábban megkerestük az Állami Egészségügyi Központot, de a kórház azt a választ adta, hogy mivel sem a betegtől, sem hozzátartozóitól nincs felhatalmazásuk információk kiadására, az esetet nem kívánják kommentálni.