Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Lőszerbotránnyal vádolják Magyarországot

2008.03.27. 13:25
Gyurcsány Ferenc tájékoztatást kért Szilvásy Györgytől, miután a New York Times arról írt, hogy Magyarországról ócska töltényeket szállítottak Afganisztánba. A cikk szerint egy amerikai fegyverkereskedő cég kelet-európai ócskavasat adott el az USA-val szövetséges afgán katonáknak.

Egy New York Times-ban megjelent cikk nyomán tájékoztatást kért Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Szilvásí Györgytől, a Nemzetbiztonsági Kabinet vezetőjétől. A kormányfő azért fordult tárca nélküli miniszteréhez, mert az amerikai lap szerint ócskavasnak számító évtizedes töltényeket vittek Magyarországról Afganisztánba.

A New York Times információi szerint az AEY Inc. nevű amerikai fegyverkereskedő cég 2003 óta fontos beszállítója az USA hadseregének. Az AEY tavaly január óta az afgán kormány hadseregének és rendőrségének is fő beszállítója volt, a számlákat azonban az USA állta.

A cikk azt állítja, hogy az AEY átverte az afgánokat és az amerikaiakat is. Egy 300 millió dolláros szerződés keretében lőszereket kellett volna szállítania az afgánoknak, ám részben 40 éves, használhatatlan lőszereket szállított. A töltények egy része gyakorlatilag ócskavas volt. A lap azt állítja, hogy az AEY kelet-európai országokban vásárolta fel a kiszuperált töltényeket. Albánia, Bulgária, Csehország, Kazahsztán, Montenegró, Románia és Szlovákia mellett Magyarországot is az egyik forrásnak nevezik.

A gyanús töltények között több millió 1966-os kínai gyártmány is volt, márpedig a kínai fegyverek vásárlására amerikai embargó vonatkozik. Az AEY elnöke korábban azt mondta a kínai töltényekről, hogy azok Magyarországról származnak.

Az AEY-t a botrány után az amerikai hadsereg törölte a beszállítók listájáról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!