Béla
4 °C
15 °C

Tisztázta-e Kókát az egymilliós éttermi számla?

2007.06.10. 15:32
Áfacsalással hozták hírbe Kóka Jánost, aki egy éttermi számlára hivatkozva állítja, nem történt meg a sajtóban leírt eset. Hol és mikor volt az elnökválasztási buli? Hányan fogyasztottak egymillió forint értékben? Fontos kérdések, de úgy tudjuk, Kóka nem az eredeti áfacsalási híreket cáfolta a számlával.

A Manager Magazin májusi száma azt írta: "Vezető kormánypárti politikus kvázi magánrendezvényre kibérel egy éttermet. Amikor a tulajdonos bemondja a rendezvény áfával együtt értendő bruttó árát, akkor a politikus asszisztense még csak kicsit se zavartatva közli: ez a nagy formátumú európai politikus inkább zsebbe fizetne, hiszen ez a magánpénze, nem a hivatali büdzséből megy. Az összeget azért egy olyan borítékban adja át szemérmesen, amelyen a kormányzat egyik intézményének logója látható".

Lehetett sejteni

Az újság szerkesztői az étterem tulajdonosának védelmére hivatkozva nem árultak el részleteket (időpont, helyszín, szereplők) az ügyről. Hetekig csak találgatni lehetett, hogy ki lehetett a vezető kormánypárti politikus, aztán - az ügyet politikailag kihasználó MDF forrásaira hivatkozva - a hvg.hu Kóka Jánost és a miniszter pártelnökké választása utáni bulinak helyet adó Colombus Pub-ot hozta hírbe.

A cikkek hatására Kóka János, az SZDSZ elnöke szombaton bemutatta a sajtónak azt a számlát, ami állítása szerint az elnökké választása utáni bulin készült a Columbus hajón. Kóka Jánost az SZDSZ küldöttgyűlése március 31-én szombaton választotta elnökké, a számlán szereplő dátum azonban március 31. 0 óra 10 perc, azaz péntek éjszaka.

A dátumozás tanúsága szerint tehát a jelentős, összesen 997 080 forintos tételek elfogyásztására még március 30-án, pénteken kellett sort kerítenie a társaságnak, mert a számla 2007. 03. 31-án, szombaton hajnalban, 0 óra 10 perckor készült.

Kóka János SZDSZ-elnökké választását azonban csak mintegy 17 órával később, március 31-én jelentették be. (Az SZDSZ honlapján a miniszter pártelnökké választásáról megjelent hírt ugyanakkor valóban egy nappal korábbi időpontra, március 30-ra dátumozták, így olvasható az archívumban ma is.)

Hányan is voltak?

A miniszter állította, hogy a bemutatott éttermi számla bizonyítja, hogy március végén szabályosan fizette az elnökké választása után tartott rendezvényt, és bár nem szokta, most mégis megőrizte a kapott számlát. Kóka János szombaton azt mondta, hogy a rendezvényen 150 vendég vett részt, és hogy a számlát asszisztense rendezte. A Colombus hajót üzemeltető cég ügyvezetője, Fekula László ugyanakkor az MTI-nek azt mondta, a rendezvényen 60-80 vendég volt.

Ábrahám Gergely, a GKM szóvivője kérdésünkre elmondta, hogy az éttermek nem zárják le éjfélkor az aznapi forgalmat. Mivel a fogyasztás március 31-én kezdődött, ezért a 12 óra után kikért számlán még az előző napi dátum szerepel, azonban az óra és a perc már a következő napot, azaz április elsejét jelzi, magyarázta.

Fura dátumozás

A szóvivő nyilatkozatval egybehangzóan a Columbus hajó üzletvezetője, Vízi Attila is azt állította, hogy a számlákon mindig az asztalnyitás dátuma szerepel, azonban a számítógépben az óra ketyeg tovább, így lehetséges az, hogy a dátum és az óra nem ugyanarra a napra vonatkozik.

Kóka János megjegyezte, hogy mivel saját pénzéből fedezte a költségeket, így nem volt szükség áfás számlára, pont ezért a hasonló rendezvények számláit nem is szokták elrakni. Az asszisztens azonban a Columbuson március 31-én tartott buli számláját pont elrakta. Az Index kérdésére Kóka János azt is cáfolta, hogy más időpontban, más vendéglátóhelyen számla nélkül fizette volna a fogyasztást.

Úgy tudjuk azonban, hogy a Manager Magazin utalása nem a Colombus hajón tartott elnökválasztási partira, hanem egy másik étteremre vonatkozott, ráadásul ebben az étteremben az első cikk megjelenése óta APEH-vizsgálatot is tartottak.