Bernadett
0 °C
4 °C

Veszélyes a magyar katonák afganisztáni bázisa

2003.01.18. 10:46
Többször is támadás érte azt a tábort, ahol az afganisztáni magyar orvosalakulatot is elszállásolják. Decemberben egy öngyilkos merénylő próbált a bázis területére jutni, de előfordult már rakétatámadás is. A magyar orvosok az afgán politikai elit tagjait is ellátják, ez külön kockázatot jelenthet.
Veszélyes helyen kell szolgálatot teljesíteni az Afganisztánba küldött magyar orvosalakulatnak, mivel az afgán kormánytagok, az elnök és a királyi család, valamint a helyszínen tartózkodó katonák és a diplomáciai testület ellátását kell biztosítania. A kórház ezért merényletek célpontja lehet - írja a Népszabadság a Magyar Honvéd című lap értesülései alapján.

Gyilkos sport

A katonai bázist, ahol a magyar alakulatot elszállásolják, már többször érte támadás. Decemberben egy öngyilkos merénylő a tábor bejáratánál robbantotta fel magát - írja a lap. A tábort már rakétatámadás is érte a közeli hegyekből. Nem veszélytelen az egyetlen kikapcsolódási lehetőség, a sport sem. A napi harminc-negyven fokos hőingadozás miatt már többen infarktust kaptak - idéz német felmérési adatokat a napilap. A rendkívüli kockázatot vállaló katonák beosztásuktól függően 1980-3200 euró közötti bért kapnak.