Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tanulni jönnek Magyarországra a terroristák

2005.03.23. 08:28
Tanuló- és üzleti vízummal érkeznek Magyarországra a terroristák. A Nemzetbiztonsági Hivatal aggályai szerint al-kaidások is élhettek annak az afgán cégnek a szolgálataival, amelyik ötszáz dollár ellenében beutazóvízumot intézett Magyarországra.

Több száz, akár a tálib rezsimmel és az al-Kaidával is kapcsolatban álló afgán szerezhetet tanuló-, vagy üzleti vízumot Magyarországra. A megszerzett vízummal az országba beutazó afgánoknak általában nyoma veszik, Magyarországról már könnyen tovább mehetnek az Európai Unió többi tagországába, írja a Magyar Hírlap.

Nem tanulnak

A napilap értesülései szerint az afgán álegyetemisták számát a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) akciójának sikerült valamelyest visszaszorítania. A titkosszolgálatok azután léptek akcióba, hogy egy észak-magyarországi egyetemen többször is előfordult, hogy a bejelnetkezett afgán diákok nem kezdték meg tanulmányaikat.

A Magyar Hírlap értesülései szerint azóta újabb vidéki egyetemek jelezték, hogy az ázsiai térségből jelentkezők között feltűnően nagy arányban vannak a tanulmányaikat meg sem kezdő fiatalok.

Az NBH adatai szerint a tanulmányi vízumos trükköt egy afgán vállalkozás intézi. A cég ötszáz dollárért vállalja a tanulmányi vízum megszerzését. A jelentkezőknek nem kell felvételizniük, előképzettségüket sem kell igazolniuk és az angol nyelvtudás sem elvárás, írja a Magyar Hírlap.

A titkosszolgálatok adatai szerint százas nagyságrendben érkezhettek Magyarországra ázsiaiak a trükkel.

Nem üzletelnek

A tanulmányi vízum mellett újabb trükköt is találtak az Európába vágyók. A Magyar Hírlap értesülései szerint több magyar vállalkozást is tárgyalási ajánlattal kerestek meg Afganisztánból. A magyar cégek az üzlet reményében meghívólevelet adnak, az így megszerzett üzleti vízummal beutazókkal azonban később nem jön össze a találkozó.

Az NBH aggályai szerint az így megszerzett vízumokkal terroristák is az országba juthatnak. A terroristák egy része tovább utazhat az EU országaiba, de elképzelhető, hogy Magyarországon telepednek le.