Jolán
2 °C
4 °C

A kormányfő támogatja a főváros terveit

2002.11.14. 17:16
A kormány segíteni fogja a fővárost, partnerséget ajánl és partnerséget kér Budapest vezetésétől mondta Medgyessy Péter kormányfő csütörtökön Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 129. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. A Fővárosi Közgyűlésben azt is közölte, hogy a kabinet támogatja a 4-es metró megépítését, kormányzati garanciavállalással.
A következő években a kormány részt vállal az M0-ás továbbépítésében, az újpesti híd megépítésében, az elővárosi gyorsvasúti rendszer fejlesztésében és a budapesti közlekedési szövetség létrehozásában, mondta a miniszterelnök. Ugyancsak hozzájárul a kabinet a BKV adósságának csökkentéséhez, és támogatja a városrehabilitációs programot.

Budapest nem ellenfél

A miniszterelnök változást akar Budapest és a kormány viszonyában, mert - mint mondta - sikeres fővárosra van szükség ahhoz, hogy az ország is sikeres legyen. A kabinet számára Budapest nem ellenfél, hanem közös célokért küzdő, együttműködő baráti partner.

"Nincs okunk a sajtóban üzenni, hiszen ajtóm és valamennyi minisztertársam ajtaja nyitva áll a főváros vezetői előtt" - tette hozzá Medgyessy Péter. A kormányfő hangsúlyozta, a fővárost nem a vidék helyett, hanem a vidék mellett kell támogatni.

Kórház, ingyenes jégpálya

"Az egész ország érdeke, hogy Budapest fejlődjék" - jelentette ki Medgyessy Péter. Reményét fejezte ki, hogy sor kerül az Ybl-bazár és a közraktár felújítására, és a Divatcsarnok épülete is "méltóan szolgálhatná a fővárost". A Bajcsy-Zsilinszky Endre Kórház jövő évi rekonstrukciójáról szólva ismertette: a beruházás 6,6 milliárd forintos költségéből 5,5 milliárd forint az állami támogatás. A miniszterelnök bejelentette: a Kossuth tér parkolójában a téli szünetben ingyenes jégpályát hoznak létre.

Több pénz az önkormányzatoknak

A kormányzat önkormányzat-politikájáról elmondta: a helyhatóságok 2381 milliárd forint bevételén belül a központi költségvetésből származó források 254 milliárd forinttal, mintegy harminc százalékkal nőnek.

Kitért arra, hogy az önkormányzatok saját forrásainak növekedését jelenti a személyi jövedelemadóból származó bevétel helyben maradó részének növelése, és az önkormányzatoknál marad gépjárműadó teljes összege.

Világváros

A miniszterelnök úgy fogalmazott: "Budapest mindannyiunk kincse." Az a befektető, aki jól érzi magát Budapesten, szét fog nézni az országban is, az a turista, akinek tetszik a város, meg akarja majd ismerni az országot is.

"Hiszem, hogy versenyképes, európai szintű világvárossal fog gazdagodni az Európai Unió" - utalt Medgyessy Péter Magyarország uniós csatlakozására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?