Alfréd
-3 °C
3 °C

'Franciaország stratégiai partnere Magyarországnak'

2004.02.21. 08:52
Magyarország valószínűleg a csatlakozásra legjobban felkészült két-három ország között van, de további erőfeszítésekre, változtatásokra van szükség - mondta Medgyessy Péter az APF-nek adott nyilatkozatában.
A magyar miniszterelnök szerint Franciaország stratégiai partnere Magyarországnak, a két ország esetében valódi érdek- és értékközösségről lehet beszélni. Medgyessy Péter a francia államfő, Jacques Chirac hétfőn kezdődő hivatalos magyarországi látogatása alkalmával adott interjút az AFP francia hírügynökségnek. A magyar miniszterelnök elmondta: a látogatás alkalmat ad arra, hogy az Európai Unió jövőjéről beszéljenek. Szerinte a két ország a legtöbb területen nagyon hasonló álláspontot képvisel.

Többpólusú világ

A magyar kormányfő szerint Budapest és Párizs együttműködhet a demokratizálás és a piacgazdaság javítása érdekében a volt Jugoszláviában. Medgyessy Péter közbülső nézőpontot fogalmazott meg Párizs és Washington között az euroatlanti vitában. "A világnak többpólusúnak kell lennie, de ez nem jelenti azt, hogy választani kellene a közös értékeket valló Európa és az Egyesült Államok között.

A francia hírügynökség emlékeztetett arra, hogy Magyarország 300 fős katonai kontingenst küldött Irakba. A magyar kormányfő támogatóan szólt az autonóm európai haderő létrehozásáról, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az európai biztonság szavatolója továbbra is a NATO marad.

Budapesten a külföldi megfigyelők azt emelik ki, hogy Magyarország összességében jól áll az uniós csatlakozásra való felkészülésben. Ez a tízmillió lakosú ország gyorsan integrálta a közösségi jogrend vezérlő fonalát. Gazdasági téren jók a növekedés és a kivitel mutatói, a költségvetési hiány viszont gyenge pont, 5,8 százalék volt 2003-ban - írta az AFP.

Trianon

Magyarország valószínűleg a csatlakozásra legjobban felkészült két-három ország között van, de további erőfeszítésekre, változtatásokra van szükség - mondta Medgyessy Péter.

Az AFP megfogalmazása szerint a történelmet tekintve a magyarok az ország feldarabolását jelenti trianoni szerződést vetik Franciaország szemére, aminek következtében magyarok milliói lettek kisebbségiek a szomszédos országokban.

Ez fájdalmas kérdés, de nem hiszem, hogy ma beszélnünk kell róla, mivel a nagy Európa ezt rendezni fogja - hangsúlyozta a magyar miniszterelnök, hozzátéve, hogy támogatja Szlovákia májusi csatlakozását, valamint Románia és Horvátország EU tagjelöltségét. Mindhárom országban jelentős magyar ajkú kisebbség él - tette hozzá az AFP.