Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Gyurcsány ismét vitára hívja Orbánt

2005.11.04. 16:22
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Orbán Viktor felszólalását hiányolta a költségvetési vitából és arra kérte a Fidesz elnökét, folytassák a nyári gazdaságpolitikai vitát. Gyurcsány szerint nincs alternatív költségvetési javaslata az ellenzéknek.

„Folytassuk a nyári vitát” – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken a parlamentben az ülésteremben jelen nem lévő Orbán Viktornak címezve. A kormányfő szerint a költségvetés szerda óta tartó általános vitájában az ellenzék – „miközben minden nap válságról beszélnek” – nem fogalmazott meg olyan javaslatokat, amelyek a jövő évi büdzsé fő számait – bevétel, kiadás, hiány – érintette volna.

Orbánt hiányolta

A kormányfő szerint az ellenzéknek nincs alternatív költségvetési elképzelése. Gyurcsány úgy látja, hogy a költségvetési vita alkalmas lett volna arra, hogy az ellenzék – és főként annak vezére, Orbán Viktor – megismertesse az országgal az általuk egyre gyakrabban hangoztatott „új gazdaságot, új politikát”, de ez nem történt meg.

A miniszterelnök szerint az ellenzéki felelősség részének kellett volna lennie annak, hogy "bajban van az ország és új politikára van szükség", akkor azt ismertessék a parlamentben is.

Gyurcsány számon kérte Orbán Viktoron, hogy nem szólalt fel a költségvetési törvény vitájában, és azt javasolta, hogy „keressen időpontot” a naptárjában és a nyári vitához hasonlóan ütköztessék elképzeléseiket az ország jövőjéről.

"Az országot vezessék"

„Ne a Fideszt kritizálják, hanem az országot vezessék, erre kaptak 2002-ben felhatalmazást, eszközöket” – reagált Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke. Az ellenzéki politikus szerint a költségvetés bírálatát az erre a célra létrehozott Állami Számvevőszék (ÁSZ) megtette.

Pokorni az ÁSZ jellemzését idézve közölte, kockázatos a jövő évi büdzsé, ami nem biztos adatokra, túltervezett bevételi és kiadási tervekre támaszkodik. Szerinte a felelősség áthárításáról szól az átfogó ellenzéki javaslatok számonkérése. "Ezt önöknek kell vállalniuk" - mondta.

„Gond van, a költségvetés jelentős átdolgozásra szorul” – fogalmazott Pokorni, aki szerint politikai marketingakció Orbán hiányolása a költségvetési vitából.