A gazdák minden lehetséges eszközt bevetnek

2005.03.13. 11:54
Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy megszületett a megállapodás a gazdák és a kormányzat között. Közben a gazdák Budapest környékén öt helyen várakoztak, hogy bejelentsék a megállapodást. Engedély nélkül, teljes utakat lezárva demonstráltak gazdák az országban több helyszínen is szombaton délelőtt. A Magosz elnöke szerint végsőkig feszítették az emberek idegeit, a gazdák jogi képviselője rendőri túlkapásokra panaszkodik.
Megszületett a megállapodás a gazdák és a kormányzat között - jelentette be vasárnap az Országházban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A megállapodást 12 óra és fél egy között a kormány parlamenti üléstermében írják alá a kormány és a demonstráló gazdák képviselői - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda.

Budapest környékén öt helyen sorakoztak fel munkagépeikkel vasárnap délelőtt a helybéli és az ország különböző részeiről ideérkező gazdák. A legtöbben Érd mellett, a 6-os úton álltak fel, hozzávetőleg negyven traktorral, közülük sokan Győr-Sopron megyéből hozták el ide járműveiket.

Dunaharaszti, Alsónémedi, Halásztelek és Vecsés mellett összesen 140-150 gép várja félpályás útlezárással, hogy megegyezés szülessen a kormány és a gazdák között.

"Jelenleg az ország hatvanhárom pontján zajlik előre bejelentett, félpályás útlezárás. A demonstráció egy-két megye kivételelével minden megyére kiterjed" - mondta az Indexnek Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője vasárnap. Mint mondta, a demonstrációk egyelőre törvényes keretek között folynak, de a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat kétezerhatszáz fővel készen áll. Információi szerint a határállomások szabadon járhatók.

Szombat este rendőri felvezetéssel elhagyta a Felvonulási teret egy csoport traktor, mondta az Indexnek a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese, aki nem tudta megmondani, hány erőgépről van pontosan szó. "Ők most Pest megye több pontján demonstrálnak" - tette hozzá.

Szombaton teljes útlezárás is volt

Garamvölgyi László szombati közlése szerint tizenkét főúton zárták le a gazdák a teljes útpályát engedély nélkül. A lezárások tizenöt-harminc percig tartottak, ugyanis a gazdák rendszerint feloldották az útzárat, mihelyt a rendőrség tájékoztatta őket, hogy szabálysértésnek minősül magatartásuk.

"A szombat délelőtti kisebb jogsértések miatt készenlétben tartják a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat állományát" - mondta el Garamvölgyi László. Tájékoztatása szerint a biztonsági szolgálatnál az éves kiképzési terv alapján tartottak szombaton riadógyakorlatot, amelynek nincsen köze a gazdatüntetéshez, de a további törvénysértések elkerülése érdekében a több ezer fős állományt nem engedik haza és "szükségig készenlétben tartják".

Rendőri jogsértésekre panaszkodnak

Az országos agrárdemonstráció több helyszínén is jogsértéseket követett el a rendőrség szombat délelőtt - jelentette ki Budai Gyula, a demonstrációt szervező Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) jogi képviselője.

Beszámolt arról, hogy a Bács-Kiskun megyei rendőrök Soltnál hat demonstráló gazdától is elvették személyi igazolványt, és szombat késő délutánig nem adták vissza nekik. "A rendőröknek joguk van igazoltatni, de az igazolványokat visszatartani nincs" - mondta a jogi képviselő.

Budai Gyula jogsértőnek találja azt is, hogy - információi szerint - a rendőrség Fejér megyében Szabadbattyánnál megbilincseléssel fenyegette meg a demonstrálókat.

"Az egész országban hergelik a gazdákat, és provokatív módon bánnak velük" - sérelmezte a jogi képviselő. Szerinte ha a rendőrség szabálysértést észlel, akkor indítson eljárást, de "ne vegye át Gyurcsány Ferenc kormányfő lekezelő stílusát".

Végsőkig feszítették az idegeiket

Jakab István Magosz-elnök szombaton elmondta, minden lehetséges eszközt bevetnek vasárnap, ha nem lesz megállapodás, egyelőre azonban nincsenek jelei, hogy az ígéretet betartanák.

A demonstráló gazdák tárgyaló delegációjának vezetője elmondta, hogy a percekre teljes útzárrá változtatott félpályás útlezárásokon nem kell csodálkozni, mert "az emberek idegeit már a végsőkig feszítették". "Ennek a helyzetnek a kialakulásáért azokat terheli a felelősség, akik ezt előidézték" - mondta Jakab István.

Hazavárják Gyurcsányt

Szerinte a gazdálkodók a már megtárgyalt megállapodásban rögzített feltételek mellett a miniszterelnök személyes közreműködésével bármikor aláírják a megállapodást. "A gazdák arra várnak, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hazaérkezzen, aláírja a megállapodást és kezet fogjon a gazdákkal" - közölte az elnök.

Szombaton újabb tiltakozó gazdák érkeztek munkagépekkel Budapest határába. A zászlókkal feldíszített traktorok kora délután érkeztek Dunaharaszti mellé, ahol mintegy 30 traktorral az 51-es út fél pályáját foglalják el 17 óráig. Hozzájuk hasonlóan szombat délután Tiszafüred térségéből a 4-es úton Vecsés mellé, Győr-Moson-Sorom megyéből Érd közelébe a 6-os útra, más megyékből az 50-es út menti Alsónémedi határába érkeznek a tüntető gazdák.

Megyei lezárások

Komárom-Esztergom megyében a 13-as számú főúton a komáromi bevezető táblától Csémpuszta irányában mintegy 50 traktorból és személyautókból álló csaknem 3 kilométeres járműsor lassítja a forgalmat 17 óráig. Figyelemkeltő akcióként a nap folyamán egy órára 10 traktorral és 4 személyautóval bevonultak Komárom belvárosába is.

Békés megyében rövid időre egész pályás útlezárást is tartottak a gazdák a 47-es számú főútvonalon Szeghalom és Körösladány, valamint Békés és Békéscsaba között szombaton délelőtt.

Heves megyében a korábbi három helyszínnel szemben, szombaton csupán egy helyen, Füzesabony határában, a 33-as úton folytatták a demonstrációt a gazdák. Az agrártermelők, az akció keretében, mintegy 20 traktorral zárják el a fél útpályát - közölte Karsai Ferenc. Hozzátette azonban, hogy vasárnaptól újra három helyszínen folytatódik a tiltakozás, vagyis a 33-as út mellett a 3-as útra is kiállnak a gazdák, Kápolna, illetve Kerecsend határában.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében harminc percre teljesen lezárták szombaton a tüntető gazdák a 4-es számú főút egy szakaszát Surjánynál, nyolc gép fordult keresztbe az úton.

Nógrád megyében csak egy helyen, Balassagyarmat határában tartottak félpályás útlezárást a gazdák szombaton délelőtt.

Veszprém megyében lezárták a gazdák a Pápa-Győr közötti 83-as főutat, Takácsi községnél. A Pápa környéki gazdák 70 traktorral vonultak ki félpályás útlezárásra szombaton reggel a 83-as főútra, a Győr-Moson-Sopron megyei Gyarmat község határában.

Vas megyében a rábafüzesi határátkelőhely közelében gyülekeztek a demonstráló gazdák.

Győr-Moson- Sopron megyében a forgalomlassító demonstrációt tartottak, és négy helyszínen ugyan megpróbáltak az úton keresztbeállni, de a rendőrök meghiúsították a gazdák próbálkozását. Atrocitásra itt sem nem került sor Kis Miklós, a demonstrációs bizottság szóvivője beszámolt arról, hogy az agrártárcával a gazdák jelenleg nem folynak tárgyalások.

Ezekkel a demonstrálókkal találkozik valószínűleg az a 200 traktor, amelyek Jakab István elmondása szerint szombaton este a Felvonulási térről indul a főváros környéki utakra.

Csitos László, a demonstrációs bizottság összekötője elmondta, hogy a helyszínek száma országosan 50-60 között mozoghat. Azokra a helyekre, ahová szombatra nem volt engedélyük a gazdáknak, nem vonultak ki, mert tiltakozásukat törvényes keretek között kívánják tartani. A traktorok számát mintegy 3000-3500-ra becsülte összességében a demonstrációs bizottság munkatársa.

Elhagyják a Felvonulási teret

Elhagyta a Felvonulási teret a Budapesten demonstráló traktorok egy része rendőri felvezetéssel szombaton este. A mintegy kétszáz erőgép elvonulása este nyolc órakor kezdődött és mintegy fél óra alatt zajlott le. Az erőgépek csoportokban hagyták el a Felvonulási tér számukra fenntartott részét. A konvojokat a rendőrök abba az irányba vezették el, amerre tartani kívántak.

Előzetes információk szerint a tiltakozó gazdák egy része a főváros környéki utakra, másik része a határállomások felé tart, hogy az ott lévő munkagépek számát növelje. A főváros körül Vecsés térségébe, Alsónémedi határába, Érd környékére és Dunaharaszti felé irányítottak gépeket a szervezők. Arról, hogy pontosan hány traktor is hagyta el a teret, a szervezők nem kívántak nyilatkozni.

Folytatódik a megkezdett program

A traktorok felvonulási téri távozását megelőzően Jakab István, a Magosz elnöke az MTI kérdésére közölte: a miniszterelnök hazaérkezését követően sem keresték meg a demonstráló gazdák megbízottait a miniszterelnökségről. Ugyanakkor újólag megerősítette, hogy az agrártárcával informális egyeztetés természetesen volt, mivel - mint mondta -, "ha ilyen nincs (...), akkor tovább szóváltásra sincs mód".

Arra a kérdésre, hogy mi lesz vasárnap, a Magosz elnöke sejtelmesen úgy válaszolt: "folytatódik a megkezdett program mindaddig, amíg a megállapodásra határozott lehetőség, vagy ajánlat nincs".

Arra a felvetésre, hogy 2 600 rendőr készenlétben áll, Jakab István azt válaszolta, hogy a közbiztonság fenntartása a Belügyminisztérium feladata, és ők végzik a dolgukat, tegyék, amit kell.

Országszerte 65 helyszínen

Jakab István néhány gazda zúgolódására reagálva - hogy miért kell elhagyni a Felvonulási teret - kijelentette: a traktorok nem vonulnak ki Budapestről, ő maga is a Felvonulási téren marad mindaddig, amíg a gazdák helyzete követeléseiknek megfelelően nem rendeződik.

A bejelentést követően Obreczán Ferenc, a MAGOSZ főtitkára elmondta: szombaton várhatóan az országban mintegy 60-65 helyszínen demonstrálnak a gazdák, 3000-4000 erőgéppel. A főtitkár szerint végleges adatokat csak délután tudnak mondani.

Engedély nélkül, teljes utakat lezárva demonstráltak gazdák az országban több helyszínen is szombaton délelőtt - mondta Garamvölgyi László. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivő közleménye szerint az országban 12 főúton, helyszínenként átlagosan 15 perc után önként felhagytak a tiltakozók az egészpályás útlezárással, miután a rendőrök felhívták a figyelmet a szabálysértésre.

Tizenhatodikáig biztos tartanak az útlezárások

Újabb tiltakozó gazdák indultak munkagépekkel Budapest irányába - közölte szombaton reggel a Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke. Sákán Antal, elmondta, a konvojt több tucatnyi traktor alkotja, de minden faluban, ahol áthaladnak, további gazdák csatlakoznak hozzájuk. Dunaharasztiban, a helyi Coca-Cola üzemnél kezdenek majd félpályás útlezárásba. Hasonló tiltakozó megmozdulás veszi kezdetét a 4-es úton Vecsésnél, a 6-os úton Érdnél, valamint az 50-es úton Alsónémedinél.

Sákán Antal elmondta, ezeket a tiltakozásokat a Magyar Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalma szervezi. Terveik szerint minden helyszínen 80-100 traktor vesz majd részt a félpályás útlezerásában. Szavai szerint a demonstráció "minimum március 16-ig tart, de az engedélyt már meghosszabbították március 23-ig".

Gyurcsányt akarják

A gazdák pénteken délután válságtanácsot hoztak létre, miután kudarcba fulladtak a minisztériummal folytatott tárgyalások. A gazdák közölték, Németh Imrében a gazdák bizalma megingott, és a továbbiakban csak Gyurcsány Ferenccel vagy a miniszterelnök által kijelölt új partnerrel hajlandóak tárgyalni.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a demonstráló gazdákkal folytatott tárgyalásokat szakmainak tekinti, ezért továbbra is a témáért felelős Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a kormány tárgyalópartnere - mondta László Boglár kormányszóvivő szombaton.

Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője szombaton elmondta, hogy jelenleg nem folynak tárgyalások a gazdák és a tárca képviselői között, a tiltakozók nem is keresték meg tárgyalási szándékkal a minisztériumot.

A MADOSZ képviselője megerősítette az MTI-nek: a gazdák csak Gyurcsány Ferenccel, illetve a miniszterelnök megbízottjával hajlandók tárgyalni.

A Fidesz tudja, miből adna a gazdáknak

A gazdák támogatáshoz szükséges 15 milliárd forint előteremthető az egyes minisztériumok dologi kiadásra szánt keretének átcsoportosításával - jelentette ki Áder János, a Fidesz frakcióvezetője szombaton. "Mi úgy ítéltük meg, hogy a dologi kiadásoknak a nagy részét a korábban kiírt közbeszerzési pályázatok szerint javarészt új irodabútorokra, új kocsikra, új mobiltelefonokra fordítaná a minisztérium, szerintünk ez elhagyható, vagy legalább is egy későbbi időpontra tolható".

Bejelentette, hogy a Fidesz már el is készítette az idei költségvetési törvényt módosító javaslatát. A nagyobbik ellenzéki párt frakcióvezetője szerint jelenleg sokkal fontosabb, hogy a sertés-, a baromfi- és a szarvasmarha-ágazat megmeneküljön és életképessége biztosítva legyen mint, hogy új autókban és új fotelekben pöffeszkedjenek az államigazgatási bürokrácia képviselői".

Lendvai: a Fidesz előrehozott választásokat akar

Lendvai Ildikó MTI-hez eljuttatott szombati közleménye szerint egy szó sem igaz Áder János elképzeléséből a gazdák által igényelt többlet igény fedezése kapcsán. "A 15 milliárd forint többletre nem az idei, hanem az elmúlt három év eszköz és bútorvásárlási kerete lehetne csak elegendő" - mutatott rá a frakcióvezető. Lendvai Ildikó értékelése szerint "kibújt a szög a zsákból" és a Fidesz nyíltan színt vallott szándékairól. "A Fidesz a gazdák hátán csak a politikai hatalomba szeretne minél gyorsabban visszamászni, és ezért semmi sem drága: még a politikai stabilitás veszélyeztetését, az előrehozott választásokra sem látná nagy árnak" - olvasható a közleményben.

A frakcióvezető szerint a Fidesz jobban tenné, ha végre eldöntené: visszavonja e több száz milliárdos adócsökkentési javaslatát, vagy politikai céljai érdekében - mint most is - újabb és újabb fedezetlen kiadásokra ösztönöz. "Jobban tenné, ha felelősségre intené saját gazdatagozatának elnökségi tagjait, akik a demonstráció élén állnak, és ahogy feltüzelte, úgy le is csillapítaná őket" - írta közleményében Lendvai Ildikó.  • Tippek
  • Árfolyam