Árpád
-2 °C
4 °C

Feloldhatják az orosz baromfizárlatot

2006.09.03. 14:10
Hét elején a Parlamentben találkozik Gyurcsány Ferenc és Alekszej Gyorgyejev, orosz mezőgazdasági miniszter. A baromfitermelők a teljes zárlat feloldását várják, mivel július közepe óta nem fordult elő több madárinfluenzás eset.

Budapesten tárgyal az orosz mezőgazdasági miniszter hétfőn és kedden, miközben a magyar baromfitermelők a madárinfluenza miatt kirótt külföldi tilalmak feloldásában reménykednek.

Alekszej Gyorgyejev hétfőn az Országházban találkozik Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, majd magyar kollégájával, Gráf Józseffel véglegesíti a két agrártárca együttműködési megállapodását - jelezte a moszkvai minisztérium hét végi közleményében rámutatva: konkrét projektekre összpontosítanak a magyar és orosz régiók közötti együttműködésben, valamint (magyar) "komplex technológiáknak" az (oroszországi) vetőmag-nemesítésben, marha- és sertéstenyésztésben, kacsa- és libanevelésben való alkalmazásában.

Nincs több madárinfluenza

A magyar baromfitermelők nyilvánvalóan az oroszországi exportjukra június 23-tól kivetett teljes zárlat feloldását, vagy legalábbis enyhítését várják Gorgyejev látogatásától, hiszen július tizenkettedike óta nem fordult elő több madárinfluenzás eset Magyarországon - jegyezték meg moszkvai megfigyelők, hozzátéve: Oroszország követhetné az EU példáját, amely a regionalizáció elvét alkalmazza, azokra a magyarországi körzetekre korlátozva a szállítási tilalmat, ahol megbetegedés volt.

Az orosz agrártárca szerint Gorgyejev, akit elkísért Magyarországra Nyikolaj Fjodorov csuvasföldi elnök négy másik oroszországi régió képviselőivel együtt, megvitatja Gráffal az orosz mezőgazdaság fejlesztését célzó nemzeti programba való magyar bekapcsolódás lehetőségeit, és találkozik a magyar üzleti körök képviselőivel is. Gorgyejev kötetlen találkozói már megkezdődtek, miután szombaton megérkezett Magyarországra.

Magyar tisztségviselők korábban közös vállalat alapítására irányuló kontaktusokról adtak számot a Demján Sándor fémjelezte TriGránit Fejlesztési Rt. és az orosz Exima holdinghoz tartozó moszkvai Mikojan húskombinát vezetői között. A patinás nagyüzemet 1934-ben nevezték el a szovjet politikai túlélés nagymesterének bizonyult Anasztaz Mikojanról, aki akkor még csak élelmiszeripari népbiztos volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?