Piroska
3 °C
3 °C

Nyomozás indult 12 agrárcég privatizációja miatt

2002.10.16. 17:13
Nyomozást rendelt el az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) ismeretlen tettes ellen 12 állami mezőgazdasági társaság magánosítása ügyében - közölte Garamvölgyi László az MTI-vel szerdán. Az ÁPV Rt. 21 milliárdot bukott az ügyleten: ingyen odaadott a cégeket az MFB-nek, mely kedvező fizetési feltételekkel, kedvezményesen adott túl rajtuk. A KEHI semmisnek nyilvánította a tranzakciókat.
Az ORFK szóvivőjének tájékoztatása szerint a rendőrség - a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) feljelentése alapján - különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett alapos gyanúja miatt rendelte el a nyomozást.

Az MTI úgy tudja, hogy a cégek eladásának vizsgálatában a KEHI megállapította: az ÁPV Rt.-t 20,67 milliárd forintos vagyonvesztés és kár érte a törvényellenes privatizáció miatt.

Az MFB keresztül adták el a cégeket

A KEHI vizsgálata szerint az ÁPV Rt. 2001-ben térítésmentesen adott át 12 állami tulajdonú mezőgazdasági társaságot a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-nek (MFB). Ezt követően az MFB kedvező fizetési feltételekkel, kedvezményesen értékesítette a társaságokat.

A KEHI szerint az ÁPV Rt. és az MFB között létrejött tranzakció jogszabályellenesen jött létre, ezért - a hivatal megállapítása szerint - azok semmisek.

A KEHI október 10-re készítette el az FVM-hez tartozó agrárcég vizsgálatáról szóló jelentést. Akkor Sepsey Tamás, a hivatal elnöke kijelentette: a körülbelül 600 oldalas jelentés a Concordia Közraktározási Rt.-nél, a GMS 96 Kft.-nél, a Tartalékgazdálkodási Kht.-nál, az ATEV - Állati Fehérjefeldolgozó Rt.-nél, és a szegedi Gabonakutató Intézetnél végzett vizsgálat megállapításait tartalmazza.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!