Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyomozás indult 12 agrárcég privatizációja miatt

2002.10.16. 17:13
Nyomozást rendelt el az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) ismeretlen tettes ellen 12 állami mezőgazdasági társaság magánosítása ügyében - közölte Garamvölgyi László az MTI-vel szerdán. Az ÁPV Rt. 21 milliárdot bukott az ügyleten: ingyen odaadott a cégeket az MFB-nek, mely kedvező fizetési feltételekkel, kedvezményesen adott túl rajtuk. A KEHI semmisnek nyilvánította a tranzakciókat.
Az ORFK szóvivőjének tájékoztatása szerint a rendőrség - a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) feljelentése alapján - különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett alapos gyanúja miatt rendelte el a nyomozást.

Az MTI úgy tudja, hogy a cégek eladásának vizsgálatában a KEHI megállapította: az ÁPV Rt.-t 20,67 milliárd forintos vagyonvesztés és kár érte a törvényellenes privatizáció miatt.

Az MFB keresztül adták el a cégeket

A KEHI vizsgálata szerint az ÁPV Rt. 2001-ben térítésmentesen adott át 12 állami tulajdonú mezőgazdasági társaságot a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-nek (MFB). Ezt követően az MFB kedvező fizetési feltételekkel, kedvezményesen értékesítette a társaságokat.

A KEHI szerint az ÁPV Rt. és az MFB között létrejött tranzakció jogszabályellenesen jött létre, ezért - a hivatal megállapítása szerint - azok semmisek.

A KEHI október 10-re készítette el az FVM-hez tartozó agrárcég vizsgálatáról szóló jelentést. Akkor Sepsey Tamás, a hivatal elnöke kijelentette: a körülbelül 600 oldalas jelentés a Concordia Közraktározási Rt.-nél, a GMS 96 Kft.-nél, a Tartalékgazdálkodási Kht.-nál, az ATEV - Állati Fehérjefeldolgozó Rt.-nél, és a szegedi Gabonakutató Intézetnél végzett vizsgálat megállapításait tartalmazza.