Móric
14 °C
15 °C

Visszautasítja a vádakat az Agrárinnovációs Kht. igazgatója

2000.12.12. 12:55
,,Nem igaz, ami a Világgazdaságban megjelent, az Agrárinnovációs Kht. nem áll szerződéses viszonyban Simon László vállalkozóval" - nyilatkozta az Indexnek Székely Péter, az Agrárinnovációs Kht. ügyvezető igazgatója. Az ominózus szerződést még Osváth László kötötte májusban, és Székely - saját bevallása - szerint már nem tartott igényt a ,,stratégiai tanácsadóra". Székelyt augusztus 4-én nevezték ki, és pár nappal később felbontotta a szerződést. Az ügyvezető szerint az ügy a kisgazdák ellen folyó kampány része.
,,Ha az ukrán maffiával lennék kapcsolatban, akkor feltehetőleg nem lopták volna ki az iratokat a Kht.-ből" - mondta az Indexnek Székely Péter, az Agrárinnovációs Kht. ügyvezető igazgatója. Az ügyvezető szerint a Világgazdaságban megjelent cikk egy alapvetően téves információra épül, miszerint a Kht. szerződéses viszonyban van Simon László vállalkozóval. A májusban kelt szerződést Osváth László kötötte az említett üzletemberrel.

- Ez a szerződés még augusztusban megszűnt, közvetlenül azután, ahogy engem kineveztek. Mint ismeretes a Világgazdaságban hétfőn jelent meg a Torgyán titkos tanácsadói című cikk, amelyben az szerepel, hogy az Agrárinnovációs Kht. Simon László teljes informális fennhatósága alatt áll. Mivel Simon - szól a cikk érvelése - tulajdonképpen egy 100 tagból álló vállalatbirodalom élén áll, és kapcsolatban van ukrán üzleti körökkel is: nemzetbiztonsági szempontokból is aggályos a ,,stratégiai tanácsadó" foglalkoztatása.

Nem az a Székely

Székely szerint a Világgazdaság cikke követi a többi napilapban folytatott kisgazdák elleni kampányhadjáratot, amelyben teljesen mindegy, hogy ,,melyik lapot nyitja ki az ember, mindig csak a kisgazdákról írnak botrányokat". Érvelése szerint az Agrárinnovációs Kht. egy szakmai cég a több száz közül, amely országos ügyekkel foglalkozik, csak éppen a sajtó folyamatosan rágalmazza őket. Az ügyvezető ironikusan hozzátette: ,,én például nem vagyok rokona a Székely Zoltánnak".

Az ügyvezető igazgató szerint nem működik sikeresen a cég, mert egyrészt nyáron vezetőváltásra is szükség volt a Kht. élén, másrészt a sajtó folyamatos kereszttüzében kell dolgoznia a 25 fős csapatnak. Ráadásul a partnerek is egyre inkább bizalmatlanul kezelik a társaságot, mert ,,senki sem tudja, ,,hogy mi is történik pontosan". Székely nem akart adatokat mondani a Kht. költségvetéséről, és azt sem kommentálta, hogy a Magyar Hírlap információi szerint legutóbb 1 milliárd forintot kaptak az FVM költségvetéséből.

Nincs kiemelt viszony a Kht. és az FVM között

Azt azonban az ügyvezető hozzátette, hogy messze nem készítettek 200 tanulmányt (Magyar Hírlap, december 12., Több százmilliót költöttek tanulmányokra), de a részletes tételekről, a projektekről és azok költségeiről nem akart beszámolni. Az ügyvezető elmondta, hogy a Kht. és az FVM között nincs kiemelt viszony, és azt sem tudja, hogy az FVM-ben kinek a kezében van az Agrárinnovációs Kht.-vel kapcsolatos ügyek irányítása. - A tulajdonos szervezete annyira szerteágazó, hogy mi nem egy emberrel tartjuk a kapcsolatot - reagált a kérdésre Székely.