Judit
2 °C
7 °C

Visszautasítja a vádakat az Agrárinnovációs Kht. igazgatója

2000.12.12. 12:55
,,Nem igaz, ami a Világgazdaságban megjelent, az Agrárinnovációs Kht. nem áll szerződéses viszonyban Simon László vállalkozóval" - nyilatkozta az Indexnek Székely Péter, az Agrárinnovációs Kht. ügyvezető igazgatója. Az ominózus szerződést még Osváth László kötötte májusban, és Székely - saját bevallása - szerint már nem tartott igényt a ,,stratégiai tanácsadóra". Székelyt augusztus 4-én nevezték ki, és pár nappal később felbontotta a szerződést. Az ügyvezető szerint az ügy a kisgazdák ellen folyó kampány része.
,,Ha az ukrán maffiával lennék kapcsolatban, akkor feltehetőleg nem lopták volna ki az iratokat a Kht.-ből" - mondta az Indexnek Székely Péter, az Agrárinnovációs Kht. ügyvezető igazgatója. Az ügyvezető szerint a Világgazdaságban megjelent cikk egy alapvetően téves információra épül, miszerint a Kht. szerződéses viszonyban van Simon László vállalkozóval. A májusban kelt szerződést Osváth László kötötte az említett üzletemberrel.

- Ez a szerződés még augusztusban megszűnt, közvetlenül azután, ahogy engem kineveztek. Mint ismeretes a Világgazdaságban hétfőn jelent meg a Torgyán titkos tanácsadói című cikk, amelyben az szerepel, hogy az Agrárinnovációs Kht. Simon László teljes informális fennhatósága alatt áll. Mivel Simon - szól a cikk érvelése - tulajdonképpen egy 100 tagból álló vállalatbirodalom élén áll, és kapcsolatban van ukrán üzleti körökkel is: nemzetbiztonsági szempontokból is aggályos a ,,stratégiai tanácsadó" foglalkoztatása.

Nem az a Székely

Székely szerint a Világgazdaság cikke követi a többi napilapban folytatott kisgazdák elleni kampányhadjáratot, amelyben teljesen mindegy, hogy ,,melyik lapot nyitja ki az ember, mindig csak a kisgazdákról írnak botrányokat". Érvelése szerint az Agrárinnovációs Kht. egy szakmai cég a több száz közül, amely országos ügyekkel foglalkozik, csak éppen a sajtó folyamatosan rágalmazza őket. Az ügyvezető ironikusan hozzátette: ,,én például nem vagyok rokona a Székely Zoltánnak".

Az ügyvezető igazgató szerint nem működik sikeresen a cég, mert egyrészt nyáron vezetőváltásra is szükség volt a Kht. élén, másrészt a sajtó folyamatos kereszttüzében kell dolgoznia a 25 fős csapatnak. Ráadásul a partnerek is egyre inkább bizalmatlanul kezelik a társaságot, mert ,,senki sem tudja, ,,hogy mi is történik pontosan". Székely nem akart adatokat mondani a Kht. költségvetéséről, és azt sem kommentálta, hogy a Magyar Hírlap információi szerint legutóbb 1 milliárd forintot kaptak az FVM költségvetéséből.

Nincs kiemelt viszony a Kht. és az FVM között

Azt azonban az ügyvezető hozzátette, hogy messze nem készítettek 200 tanulmányt (Magyar Hírlap, december 12., Több százmilliót költöttek tanulmányokra), de a részletes tételekről, a projektekről és azok költségeiről nem akart beszámolni. Az ügyvezető elmondta, hogy a Kht. és az FVM között nincs kiemelt viszony, és azt sem tudja, hogy az FVM-ben kinek a kezében van az Agrárinnovációs Kht.-vel kapcsolatos ügyek irányítása. - A tulajdonos szervezete annyira szerteágazó, hogy mi nem egy emberrel tartjuk a kapcsolatot - reagált a kérdésre Székely.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?