Szilárda
-4 °C
2 °C

Nincs agyhártyagyulladás-járvány

2000.11.28. 15:42
Túl van az életveszélyen az a négyéves kislány, akit agyhártyagyulladással kezelnek a gyulai kórház intenzív osztályán. A megyei ÁNTSZ fertőtlenítette azt az óvodát, ahova a békéscsabai kislány jár, és antibiotikumot adott a vele közvetlen kapcsolatban lévő ötvenhét gyermeknek és harminckét felnőttnek. Járványveszélytől nem kell tartani - hangsúlyozta Dr. Wagner Valéria, a Békés megyei ÁNTSZ Járványügyi Osztályának vezetője. Egyedi megbetegedésről van szó, akárcsak annál a telekgerendási fiúnál, aki kéthéttel ezelőtt vesztette életét fertőzéses agyhártyagyulladásban.
Jobban van az a négyéves kislány, aki fertőzéses agyhártyagyulladás tüneteivel szállítottak hétfőn kórházba. A békéscsabai lány túl van az életveszélyen, jelenleg az intenzív osztályon ápolják - tájékoztatta lapunkat Dr. Wagner Valéria, a Békés megyei ÁNTSZ Járványügyi Osztályának vezetője.

Magas lázzal került a kislány kórházba

Hétfő hajnalban négyéves unokáját magas lázzal vitte nagymamája a gyerekorvoshoz. A fertőzéses agyhártyagyulladás veszélyével azonnal a békéscsabai, majd a gyulai kórházba szállították.

A Békés Megyei ÁNTSZ fertőtlenítette az óvodát, és antibiotikumot adott annak az ötvenhét gyermeknek és harminckét felnőttnek, akikkel követlen érintkezésbe kerülhetett az óvodában és családjában.

Az antibiotikum segítségével egy nap alatt elpusztul az orrgaratban a meningococcus nevű baktérium, mely az agyhártyagyulladásért is felelős - ismertette Dr. Wagner Valéria. A betegség cseppfertőzéssel terjed, a kórokozót azonban az emberek öt százaléka hordozza magában anélkül, hogy megbetegedést okozna.

Nincs járványveszély

Nincs fertőzésveszély - hangsúlyozta az ÁNTSZ képviselője, most is egyedi esetről van szó, akárcsak a megyében tavasszal történt megbetegedéseknél, melynél mindkét fertőzött meggyógyult.

Legutóbb egy hároméves telekgerendási fiú vesztette életét agyhártyagyulladásban, aki egy éjszaka otthonában pillanatok alatt halt meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!