Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Egy ötéves kislány az agyhártyagyulladás legújabb áldozata

2001.01.08. 17:18
Gyors lefolyású agyhártyagyulladás áldozata lett egy drávaiványi ötéves kislány. A kislány vasárnap kora este lett rosszul, hajnali négy órára már meghalt.

A hétfői boncolás után a Baranya megyei ÁNTSZ dolgozói megállapították, hogy a drávaiványi ötéves kislány B csoportú meningococussal fertőződött meg, a betegség vérmérgezést, majd gyors halált okozott.

A kislány közvetlen környezetét gyógyszerrel kezelték

Az ilyen típusú megbetegedés sporadikus, nem járványjellegű, ellene nincs védőoltás - tájékoztatta az Indexet dr. Fekete Zsuzsanna, a Baranya megyei ÁNTSZ Járványügyi Osztályának vezetője. Védekezni is úgy lehet, ha mindenki betartja az elemi higiénés előírásokat.

Mivel a betegség lappangási ideje 6-8 nap, a kislánnyal ez idő alatt érintkező személyeket - körülbelül 30-at - megelőző kezelésben részesítették: olyan tablettákat adtak nekik, amely a torokban a kórt okozó baktériumokat pusztítja el. dr. Fekete Zsuzsanna azonban figyelmeztetett, hogy ezeket a gyógyszereket csupán szigorú orvosi felügyelet alatt lehet szedni.

Rejtély, mi teszi gyors lefolyásúvá a betegséget

Az ilyen típusú betegségben pont az a veszélyes, hogy gyors lefolyású, az első tünetek észlelése és a kórházba kerülés közötti pár óra elegendő lehet, hogy a folyamat visszafordíthatatlan legyen. Az ÁNTSZ munkatársának tájékoztatása szerint ugyanaz a baktérium kétféle lefolyású betegséget okozhat: a szeptikus típusú agyhártyagyulladás gyors halált okoz, a meningitiszes forma pedig gyógyítható. Hogy mi határozza meg a betegség formáját, az a baktérium megbetegítőképességétől (virulenciájától) is függ - mondta dr. Fekete Zsuzsanna.

A közelmúltban, 2000 novemberében Telekgerendáson hasonló lefolyású betegségben egy hároméves kisfiú vesztette el életét.