Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Országgyűlési határozat a terrortámadásról

2001.09.25. 23:16
Kapcsolódó cikkek (1)
Az Országgyűlés 297 igen, 18 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el a Magyar Köztársaságnak az Egyesült Államokat ért terrortámadást követő kül- és biztonságpolitikai lépéseiről szóló határozati javaslatot kedden. A végleges szöveg szerint a törvényhozás elítél minden olyan megnyilatkozást, amely a terrortámadásra indokot próbál keresni. A Parlament felhatalmazta a kormányt, tegyen meg minden előkészületet a NATO-tagsággal vállalt kollektív védelem jogának érvényesítése érdekében.
A határozat szövege szerint az Országgyűlés egyetért és támogatásáról biztosítja a kormány eddigi állásfoglalásait és intézkedéseit, amelyekkel hozzájárult a terrortámadás következményeinek és veszélyeinek kezeléséhez, valamint Magyarország és polgárai biztonságának megerősítéséhez.

A Ház elítéli a pártpolitikai próbálkozásokat

A Magyarországnak az Egyesült Államokat ért terrortámadást követő kül- és biztonságpolitikai lépéseiről címet viselő dokumentum hangsúlyozza: az Országgyűlés mélységesen együtt érez az Egyesült Államok népével és osztozik gyászában

A preambulum a szavazás nyomán kiegészült azzal, hogy az Országgyűlés elítél minden olyan megnyilatkozást, amely a terrortámadásra indokot próbál keresni, illetve elutasítja azokat a próbálkozásokat, amelyek pártpolitikai céllal fogalmazódnak meg.

Felhatalmazás a kormánynak

A határozat tükrözi azt a felfogást, amelyet Martonyi János külügyminiszter is kifejtett az előterjesztés hétfői expozéjában, vagyis az Amerikát ért terrortámadást követően Magyarországnak is át kell értékelnie biztonság-, védelem- és gazdaságpolitikáját. A dokumentum leszögezi: a terrortámadás fenyegetést jelent a nemzetközi biztonságra, ezért fokozni kell a terrorizmus elleni széles körű nemzetközi fellépést.

A külügyminiszter hétfőn utalt arra, hogy ez elsősorban a terrorizmus finanszírozóival szembeni harc erősítését, a légiközlekedési biztonság és a határellenőrzés biztonságának fokozását jelenti.

A Magyar Köztársaság Országgyűlése felhatalmazza a kormányt, hogy tegyen meg minden szükséges előkészületet arra az esetre, ha indokolttá válik az Észak-atlanti Szerződés 5. cikkében foglalt kollektív védelem jogának érvényesítése és Magyarország ez irányú kötelezettségeinek teljesítése - tartalmazza a határozat.