Szilárda
0 °C
6 °C

A Sulinet levette a Hitlerről szóló cikkeket

2003.07.10. 19:50
A Sulinet levette a diktátorról szóló cikkeket, mivel nem érzékeltette kellőképpen, hogy a "hős, az évezred embere" jelzők csak korabeli dokumentumokból származó idézetek.
Levette és kiegészíti a Sulinet honlapon Adolf Hitlerre vonatkozó anyagokat a honlap szerkesztősége, közölte Kosik István főszerkesztő az MTI érdeklődésére csütörtökön. Az internetes oldalon a náci diktátorról korabeli forrásokból, többek között Göbbels naplójából lehetett részleteket olvasni, fotókat, rajzokat látni.

"Valódi hérosz"

A csütörtök délután még letöltölthető anyagban többek között az szerepelt: "Adolf Hitler a náci propaganda legfontosabb hőse. A valódi hérosz, akihez mindenkinek hasonlítania kell, akit érdemes és (kötelező) követni, akit tisztelni és szeretni kell. Hitler az ismeretlenségből váratlanul felbukkanó kiválasztott, akiben testet öltenek a német karakter legjobb vonásai, aki megtestesíti a nemzetiszocialista eszmerendszert. [...] Ő a legnagyobb németek legnagyobb tanítványa. Az évszázad, de talán az évezred legnagyobb embere".

A fotók különböző élethelyzetekben, például "kedélyes vadásztársaságban", egy őzgida etetése közben, nők és gyermekek között ábrázolják a diktátort. "Hitler gyerekekhez fűződő viszonya is különleges volt. Goebbels szerint rajongott a kicsikért, remekül bánt velük, értett a nyelvükön. [...] Ezeken a felvételeken az látható, hogy Hitler valóban nagy szeretettel fordul a gyermekek felé" - olvasható a képekhez fűzött szövegben.

Korabeli forrásgyűjtemény

Kosik István elmondta, hogy az anyagok több mint másfél éve kerültek fel a honlapra, a Talma Kiadó által készített CD-ROM internetes változatai. A CD-ROM elkészítését támogatta többek között a Soros Alapítvány azzal a indokkal, "hogy politikailag elfogulatlan korabeli forrásgyűjtemény készült".

"Nem arról van szó, hogy a Sulineten dicsőítik Hitlert, hanem nyilván a történelem tanításához nagyon fontos az, hogy a jobb megértéshez, szemléltetéshez, felvételire való felkészüléshez korabeli forrásokat tanulmányozhassanak a diákok" - mondta el a főszerkesztő.

"Itt ilyenekről esik szó - fogalmazott a főszerkesztő. - "A Sulinet abban követte el a hibát, hogy a kiadóknak átvette azt az alapkoncepcióját, hogy azokat a forrásokat, anyagokat helyezik el ebben a gyűjteményben, amelyek máshol egyáltalán nem, vagy nehezen hozzáférhetők, és nem foglalkoznak azokkal, amit bárki bárhol megtalál, így a nácik által elkövetett bűnökkel". Kosik István közölte, az anyag bevezetőjében szerepel, hogy mindenképpen tankönyvvel együtt használandó, szakértő pedagógiai irányítás mellett.

Kiegészítve, néhány héten belül

Kosik kifejtette, a Sulineten mind az I., mind a II. világháborúról szóló tananyag szerepel, és "a nácik által elkövetett bűnökről igen sokat lehet olvasni a honlapon". "A hibát ott követtük el, hogy ezeket a részeket, tartalmakat nem állítottuk oda rögtön a fenti források mellé" - mondta. A hiba kiküszöbölése "folyamatban van", a főszerkesztő bízik abban, hogy a tananyag átalakított változata néhány héten belül visszakerülhet a honlapra.

Ugyanazon a honlapon az MTI nem tudta letölteni a Sztálinról, Mussoliniről és Rákosi Mátyásról szóló információkat.