Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

A Hét műsora politikailag elfogult
a kormányoldal javára

2002.01.14. 07:30
Szembetűnő a közszolgálati televízió A Hét című műsorának politikai elfogultsága a polgári kormány és a kormányoldal javára - derül ki az Országos Rádió és Televízió Testület(ORTT) Irodájának legfrissebb, a Magyar Hirlap birtokába került elemzéséből.
A Magyar Televízióban hetente látható A Hét című műsor általában tartózkodik attól, hogy nyíltan megsértse a tájékoztatásra vonatkozó törvényi előírásokat, ennek ellenére adásaiban politikailag szembetűnően elfogult, kiegyensúlyozatlan, sőt torzító, a kormány és a kormányoldal javára és az ellenzék rovására - fogalmaz az ORTT Irodájának a Magyar Hírlap birtokába került legfrissebb elemzése.

Manipuláció, csúsztatás, sugalmazás

A Magyar Szocialista Párt kifogása nyomán készült előterjesztés szerint a szerkesztők "átlátszó, manipulatív technikákkal, a tényinformációk célzatos csoportosításával, a megszólalók szelektálásával, csúsztatásokkal, a szövegek eredeti kontextusból való kiragadásával, burkolt célozgatásokkal, sugalmazásokkal operáltak".

Többségében ugyan fontos, közérdeklődésre számot tartó témákkal foglalkoztak, de néhány esetben a témaválasztást elsődlegesen az a szempont határozta meg, hogy a kormányzatot népszerűsítse, a jobboldal (konzervatív, nemzeti, keresztény) értékorientációját erősítse (apostagi ifjúsági fesztivál, augusztus 20. ünneplés) és az ellenzék lejáratására törekedjen - írja a tanulmány.

Mint a mesében

A műsoregységek zöme az éles konfliktusokról és harci eseményekről számolt be. A sugárzott anyagok szerint az egyik oldalon a kormány és a Fidesz-MPP vezette koalíció színeiben a jók testesültek meg, akik szívükön viselik a magyar nép sorsát, gyarapítják az országot, a polgárok javára munkálkodnak és ápolják a történeti-kulturális hagyományokat. A másik oldalon pedig a rosszak vannak, akik ellenérdekeltek, akik szocialista és liberális köntösben támadják a kormányoldalt, kétségbe vonják teljesítményeit, meg akarják ingatni a nép erősödő bizalmát, de egyre kevésbé tudják leplezni a hatalomvágytól és önérdektől vezérelt praktikáikat.