Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Hét műsora politikailag elfogult
a kormányoldal javára

2002.01.14. 07:30
Szembetűnő a közszolgálati televízió A Hét című műsorának politikai elfogultsága a polgári kormány és a kormányoldal javára - derül ki az Országos Rádió és Televízió Testület(ORTT) Irodájának legfrissebb, a Magyar Hirlap birtokába került elemzéséből.
A Magyar Televízióban hetente látható A Hét című műsor általában tartózkodik attól, hogy nyíltan megsértse a tájékoztatásra vonatkozó törvényi előírásokat, ennek ellenére adásaiban politikailag szembetűnően elfogult, kiegyensúlyozatlan, sőt torzító, a kormány és a kormányoldal javára és az ellenzék rovására - fogalmaz az ORTT Irodájának a Magyar Hírlap birtokába került legfrissebb elemzése.

Manipuláció, csúsztatás, sugalmazás

A Magyar Szocialista Párt kifogása nyomán készült előterjesztés szerint a szerkesztők "átlátszó, manipulatív technikákkal, a tényinformációk célzatos csoportosításával, a megszólalók szelektálásával, csúsztatásokkal, a szövegek eredeti kontextusból való kiragadásával, burkolt célozgatásokkal, sugalmazásokkal operáltak".

Többségében ugyan fontos, közérdeklődésre számot tartó témákkal foglalkoztak, de néhány esetben a témaválasztást elsődlegesen az a szempont határozta meg, hogy a kormányzatot népszerűsítse, a jobboldal (konzervatív, nemzeti, keresztény) értékorientációját erősítse (apostagi ifjúsági fesztivál, augusztus 20. ünneplés) és az ellenzék lejáratására törekedjen - írja a tanulmány.

Mint a mesében

A műsoregységek zöme az éles konfliktusokról és harci eseményekről számolt be. A sugárzott anyagok szerint az egyik oldalon a kormány és a Fidesz-MPP vezette koalíció színeiben a jók testesültek meg, akik szívükön viselik a magyar nép sorsát, gyarapítják az országot, a polgárok javára munkálkodnak és ápolják a történeti-kulturális hagyományokat. A másik oldalon pedig a rosszak vannak, akik ellenérdekeltek, akik szocialista és liberális köntösben támadják a kormányoldalt, kétségbe vonják teljesítményeit, meg akarják ingatni a nép erősödő bizalmát, de egyre kevésbé tudják leplezni a hatalomvágytól és önérdektől vezérelt praktikáikat.