Gusztáv
-4 °C
1 °C

Megint eldugták a civileket

2006.03.24. 12:12
Pénteken délelőtt civil szervezetek demonstrációt tartottak volna a köztársasági elnök hivatala előtt, a rendőrség azonban megakadályozta, hogy az előre bejelentett helyszínre vonuljanak. A civilek a gyülekezési jog lengyelországi eltiprása ellen tüntettek volna.

Nyolc civil szervezet demonstrálni szeretett volna pénteken délelőtt Lech Kaczynski budapesti látogatása alkalmából. A lengyel államfőnek a program szerint 10 óra körül kellett a Sándor Palotába érkeznie. A rendőrség a civileket nem engedte a köztársasági elnök hivatala előtti Szent György térre annak ellenére, hogy a rendezvényt jogszerűen előre bejelentették.

A demonstrációval az a civilek célja, hogy felhívják a figyelmet a lengyel hatóságok jogsértéseire, a gyülekezési szabadság korlátozására és a szexuális kisebbségek elleni diszkriminatív megnyilvánulásokra. Kaczynski betiltotta például a melegek felvonulását, ami szerinte "szexuálisan obszcén" és "sértené a többség vallásos érzelmeit". "Jelenleg Lengyelország az egyetlen olyan európai uniós tagország, ahol az egyenlő jogoknak nincs biztosa" - olvasható a civilek állásfoglalásában.

Kordon a civilek előtt

A Budapesti Rendőr-főkapitányság csütörtöki határozatában megállapította hatáskörének hiányát. Indoklásában közölte, hogy a delegáció érkezése miatt a Szent György tér biztonsági zónának minősül, elveszíti közterületi státuszát. A civilek ezért a gyülekezési szabadság alkotmányos alapjoga ellenére nem demonstrálhattak, a rendőrség megakadályozta, hogy a köztársasági elnöki hivatal elé vonuljanak.

"Mivel tiltó határozatot a rendőrség nem hozott, a demonstrációt megtartjuk" - áll az Amnesty International Magyarország (AIM) csütörtökön közzétett nyilatkozatában. A tüntetők fél tízkor kezdtek gyülekezni a Dísz téren. A rendőrség helyszínen tartózkodó parancsnoka megkérte őket, hogy távozzanak, a civilek azonban nem tartották jogsértőnek jelenlétüket.

Tíz órakor, még Lech Kaczynski érkezése előtt megpróbáltak a Szent György térre vonulni, a rendőrség azonban kordonokkal elzárta útjukat. Az intézkedő rendőrparancsnok a helyszínen engedélyt adott arra, hogy a Dísz téren demonstráljanak, a civilek azonban elrakták transzparenseiket és elvonultak.

Incidens nélkül

"A jog szerint a Dísz téren nem demonstrálhatunk, hiszen előre nem jelentettük be, hogy itt szeretnénk tüntetni. Jogkövető állampolgárként jogsértést nem akarunk elkövetni, ezért elvonulunk" - mondta el az AIM képviseletében Nagy Navarró Balázs.

A nyolc civil szervezet csütörtökön nyílt levélben fordult Sólyom László köztársasági elnökhöz, melyben arra kérték, hogy péntek délelőtti találkozóján lengyel kollégájának tegye szóvá a jogsértéseket és a diszkriminációt, valamint emlékeztesse Kaczynskit személyes felelősségére.

A demonstrációt szervező Amnesty International Magyarországhoz, a Habeas Corpus Munkacsoporthoz, a Háttér Társaság a Melegekért szervezethez, a Humanista Mozgalomhoz, az Igazság és Esélyegyenlőség a Nemek Között Egyesülethez, a Labrisz Leszbikus Egyesülethez, Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen szervezethez és a Zöld Fiatalokhoz pénteken az SZDSZ Új Generáció is csatlakozott.

Tiltakozó nyilatkozatot adott ki a TASZ

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) tiltakozási nyilatkozatot adott ki péntek délután. Álláspontjuk szerint a civilek demonstrációját a rendőrség tiltó határozat és törvényes alap nélkül akadályozta meg.

"Felhívjuk a BRFK figyelmét, hogy az általuk hivatkozott "biztonsági műveleti terület" kategória nem létezik, továbbá hogy semmilyen lezárás nem változtat egy terület közterület minőségén. A rendőrség "biztonsági műveleti terület"-re hivatkozó jogértelmezése minden jogszabályi alapot nélkülöz, ilyen jogintézmény a magyar jogban nem létezik" - áll a TASZ nyilatkozatában.

A szervezet sajnálatát fejezte ki, hogy a Belügyminisztérium felügyelete alá tartozó rendőrség nem szavatolja az alapvető politikai szabadságjogokat, és vélt vagy valós kül- és belpolitikai megfontolásokból tüntetéseket tilt be.