Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Nem kér bocsánatot az Amnesty International

2001.03.30. 13:12
Az Amnesty International (AI) szlovén tagozatának hirdetése nem közöl hamis információkat Anne Burley, a szervezet európai regionális programigazgatója szerint, aki erről levélben tájékoztatta az Országimázs Központot. Anne Burley levelét a központ pénteken juttatta el az MTI-hez. Az AI tisztségviselője levelében elismeri, hogy a szlovéniai hirdetésben bemutatott láb nem egy magyar rendőré. Az Országimázs Központ ellenkampánnyal válaszol.
A hirdetés által közvetített üzenet lényege, hogy egyes magyar rendőrök esetenként bántalmazzák az embereket, ezt támasztják alá az Amnesty International vizsgálatai és az emberkínzás elleni kampányunkat elindító jelentésben közölt információk. Más szervezetek is hasonló megállapításokat tartalmazó információkat tettek közzé - olvasható Anne Burley levelében.

A programigazgató azt is közölte, hogy a szlovén tagozat által megjelentetett egyéb anyagok más olyan országokra is utaltak, ahonnan az Amnesty International kínzásokról és bántalmazásokról tudósító jelentéseket kapott. Anne Burley levelében arról is beszámolt, hogy az AI nemzetközi titkársága jelentéseket készített a kampányhoz a szervezet képviselői által kivizsgált esetek alapján.

Mint arról az Index beszámolt, az Országimázs Központ szerda este levelet juttatott el az Amnesty International központjához, amelyben kifogásolta azt a szlovén hirdetést, amely szerintük a magyar rendőrség és a magyar jogrendszer tekintélyét próbálja aláásni. A levélben magyarázatot követeltek a megjelent hirdetésre. Az óriásplakát egy véres lábat ábrázol, a következő felirattal: "P.O. 39 éves rendőr, Magyarország. Képzeljék el, hogyan nézhet ki az áldozata! Állítsák le a kínzást! Támogassanak bennünket! Amnesty International"

Az AI szerint hiteles képet közvetítenek

Meggyőződésünk szerint ezek a jelentések hiteles képet közvetítenek az AI által vizsgált országokban alkalmazott kínzásokról és bántalmazásokról - tartalmazza a levél. Az Amnesty International tagozatai a jelentésekben közölt információk felhasználásával szervezik kampányaikat. Minden tagozat szabadon dönthet arról, mely eseteket használja fel.

"Ami Szlovéniát illeti, megértem, hogy Ausztriát és Magyarországot választották, hiszen ezek szomszédos országok, ezért a szlovén közvélemény számára érdekesebbek, mint a távolabbi országok" - vélekedett Anne Burley.

A hollandiai hibát elismerik

A szervezet tisztségviselője levelében arról is említést tett, hogy az Amnesty International Nemzetköz Végrehajtó Bizottsága, a szervezet irányító testülete aggályosnak találta a holland tagozat hirdetése által sugallt hamis képet. Ezért a vezető testület irányelveket készít az Amnesty International tagozatai számára, és igyekszik gondoskodni arról, hogy a tagozatok felelős módon használják fel a nemzetközi titkárság által megküldött anyagokat.

Magyarország ellenkampányt indít

Ellenkampányt indít az Országimázs Központ (OK) Szlovéniában, televízióban és más médiumokban, ahol az Amnesty International kampánya megjelent - közölte Tóth István Zoltán, a központ vezetője pénteken az MTI-vel. Elmondta: az ellenkampány központi mondanivalója az lesz, hogy az Amnesty International szlovén szervezete bocsánatot kért Magyarországtól.

Tóth István Zoltán kiemelte: az AI londoni központjától függetlenül a szlovén szervezet a magyar külügyi szervekhez levelet juttatott el, amelyben bocsánatot kért, mert a kampány valóban általánosításokra adott okot. A központ vezetője arról is említést tett, hogy a belügyi és a külügyi tárca szakértői vizsgálják, miként élhetne Magyarország jogorvoslattal az Amnesty Internationallal szemben.

Az OK vezetője levélben kért magyarázatot az Amnesty International londoni központjától arra, hogy milyen tények alapján, milyen körülmények között született meg a szlovéniai hirdetés. Anne Burley-nek, az Amnesty International európai regionális programigazgatójának válaszát Tóth István Zoltán nem tudja elfogadni. Hangsúlyozta: a kampány általánosításokra adott okot, Magyarország képét negatívan befolyásolta. Hozzátette, hogy Anne Burley levelében tényekre és bizonyítékokra hivatkozik, ezeket azonban nem közölte az Országimázs Központtal.