Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Az Amnesty is a rendőröket bírálja

2007.05.23. 15:01
Az Amnesty International 2006-ról szóló és szerdán közzétett éves jelentése szerint a rendőrség túlzott erőszakot és durva bánásmódot alkalmazott a tavaly őszi tüntetésekkor. Kifogásolják továbbá a romák társadalmi kirekesztettségét, és a nők elleni erőszakot. A Magyarországról szóló jelentésben először szerepel roma nők tudtuk nélküli meddővé tétele. Az összesen 153 országot vizsgáló tanulmány szerint az emberi jogok porba tiprásának gócpontjai a világban: a Közel-Kelet, Oroszország és Darfur.

„A rendőrség túlzott mértékű erőszakot és durva bánásmódot alkalmaz a tüntetőkkel és őrizetbe vett személyekkel szemben” – olvasható az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet 2006-ról szóló éves jelentésében. Az emberi jogi értékelés 153 országra tér ki, ezen belül külön fejezet foglalkozik Magyarországgal.

Bírálják a rendőrséget

Az AI szerint a tavaly szeptemberi és októberi tüntetéseken a rendőrök „gumilövedéket, vízágyút és könnygázt vetettek be minden előzetes figyelmeztetés és megkülönböztetés nélkül az erőszakos, randalírozó és a békés tüntetőkkel szemben is”. A jelentésben kifogásolják azt is, hogy a rendőrök nem viseltek azonosító jelvényt, „álcázták magukat”, az őrizetbe vettek közül pedig sokan nem kapták meg a nekik járó jogi védelmet.

A rendőri túlkapások mellett a jelentés két, Magyarországon problémásnak tartott területet emel ki, ezek a romákkal szembeni hátrányos megkülönböztetés, valamint a nők elleni erőszak. „Számos kirívó eset történt tavaly Magyarországon, én azonban már ismertem ezeket. Ami számomra mégis a legmegdöbbentőbb, mikor valakivel személyesen beszélgetek, és látom a reakcióit története elmesélésekor” – mondta kérdésünkre Fodor Márk, az AI Magyarország igazgatója.

A romák helyzete továbbra sem javult

A Gyermekek Jogainak ENSZ Bizottsága aggodalmát fejezte ki a különösen a roma népességet sújtó diszkrimináció és fajgyűlölő megnyilvánulások gyakorivá válása miatt, olvasható az AI jelentésében. Az etnikai hovatartozásuk miatti társadalmi kirekesztettség a lakhatás, az álláskeresés, az egészséges élet, az örökbefogadás és az oktatási intézményekhez való hozzáférés terén volt a legszembetűnőbb.

„Hazánk elmulasztott jogi lépéseket tenni a 2001-ben beleegyezésük nélkül művi úton meddővé tett roma nők reprodukcióhoz való jogainak megóvása érdekében” – áll a tanulmányban. Az ügyben az ENSZ a Nők Hátrányos Megkülönböztetésének Megszüntetésére létrehozott bizottsága csak tavaly hozott elmarasztaló határozatot, ezért szerepel a most közzétett jelentésben.

„Korábban Magyarországon a kényszersterilizáció nem volt téma, bár a régióban több esetről is tudunk. Csehországban például 2005-ben regisztráltak olyan ügyeket, mikor tudtuk nélkül tettek meddővé roma nőket, míg Szlovákiából 2004-ben érkeztek hasonló hírek” – mondta Fodor Márk.

Még mindig nem védik a nőket

A nők elleni erőszak területén a jelentés azt kifogásolja, hogy a törvényhozás még mindig nem teremtett megfelelő keretet a távoltartás elrendelésére és alkalmazására, erre ugyanis csak akkor van lehetőség, ha már büntetőjogi eljárás indult.

A nagyhatalmak és a fegyveres csoportok félelem keltésére törekszenek, amivel gyengítik az emberi jogokat, valamint erősítik az iszlamofóbiát és az antiszemitizmust, olvasható a jelentés nemzetközi részének összefoglalójában. Példaként a tavaly nyári libanoni konfliktust, az iraki háborút, Darfurt és Afganisztánt említik. Oroszország kapcsán a szólásszabadság csorbítására és a civil szervezetek bezáratására hívják fel a figyelmet.

"Rövidlátó, félelemkeltő és megosztó politikájukon keresztül a kormányok aláássák a jogállam és az emberi jogok intézményeit, ezzel táplálják a rasszizmust és a xenofóbiát, megosztják a közösségeket, erősítik az egyenlőtlenségeket és elvetik a további erőszak és konfliktusok magjait" - mondta Irene Khan, az AI főtitkára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?