Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Kritikus a nők helyzete Magyarországon

2008.05.28. 10:34
Három területen is komoly kritikát fogalmazott meg Magyarországgal szemben az Amnesty International országértékelő jelentése. A legsúlyosabb probléma a romák folytatódó diszkriminációja, valamint a nemi erőszak áldozatául esett nők hátrányos helyzete.

Részben pozitív, de három területen határozottan elítélő az Amnesty International (AI) Magyarországról kiadott évértékelő jelentése. A nemzetközi jogvédő szervezet három témával, a rendőri túlkapásokkal, illetve a romák és a nők elleni diszkriminációval foglalkozott kiemelten.

A rendőrséggel kapcsolatban pozitívumként értékelik, hogy a törvényhozók a 2006-os zavargások idején tapasztalt túlkapásokra reagálva független panasztestületet állított fel a rendőrség elleni panaszok kivizsgálására. Ugyanakkor az ENSZ Kínzásellenes Bizottságának jelentésére hivatkozva problémaként említik, hogy túl hosszú a rendőri őrizet 72 órás ideje, illetve rendőri túlkapásokra ad lehetőséget, hogy az őrizeteseket a rendőrségen tartják fogva.

A rendőrséget kritika érte azért is, mert nem akadályozták meg a melegfelvonuláson részt vevőket ért inzultusokat. A 2007-es gaypride-felvonuláson ellentüntetők egy csoportja tojásokkal, kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálhatta a melegeket a tétlen rendőrség asszisztenciája mellett.

Az AI jelentése szerint Magyarországon a megerőszakolt nőknek kevés esélyük van az igazságszolgáltatásra. Okként a politikai akarat hiányát, a széles körben elterjedt társadalmi előítéleteket és az együttérzés nélküli igazságszolgáltatási rendszert emelték ki. A legfőbb probléma, hogy a magyar jogrend a nemi erőszak feltételének a fizikai kényszert, nem pedig a beleegyezés hiányát veszi. Az ENSZ szakosodott szervezete, a CEDAW külön kiemelte, hogy a magyar jogrend nem rendelkezik specifikusan a családon belüli erőszakról - miközben az elkövetők kétharmada az áldozatok ismerősi-családi köréből kerül ki -, valamint azt, hogy a távoltartási végzések eddig kevés eredményt hoztak.

Továbbra is súlyos diszkriminációtól szenved a magyarországi roma lakosság. Ez a lakáshoz jutásban, az elhelyezkedési lehetőségekben, az oktatásban és az egészségügyi ellátásban is megnyilvánul. Az oktatási rendszerben általánosan elterjedt gyakorlat a szegregáció, és ez már az egészségügybe is kezd átszivárogni. Kiemelten hátrányos a roma nők helyzete.

Az AI kritizálta a magyar menekültügyi hatóságok és a határőrség munkáját is. Aggasztónak nevezték, hogy a menedékkérőket akár egy évre is őrzött táborokba zárhatják, hogy megoldadtlan a menedékkérés lehetősége a határokon, illetve hogy a határőrség több menedékkérőt is jogtalanul kiutasított az országból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?