Valér
4 °C
8 °C

Gyurcsány terroristázása aggasztja az AI-t

2006.05.23. 16:30
Tavaly is folytatódott a romák intézményes diszkriminációja és megoldatlan a családon belüli erőszak áldozatainak védelme Magyarországon, jelentette az Amnesty International. A mindennapok rasszizmusát politikusok kijelentései is fokozzák.

Erősítette a magyarországi rasszista és intoleráns tendenciákat 2005-ben a vezető politikusok egynéhány megszólalása, áll az Amnesty International (AI) Magyarországot értékelő éves jelentésében. Az AI a szaúdi labdarugókat viccből leterroristázó, ezzel kisebb diplomáciai botrányt kirobbantó Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, illetve az SZDSZ ellen "homofób kirohanást" intéző - szakállasbácsizó - Semjén Zsolt jelenlegi kereszténydemokrata pártelnök esetét emelte ki.

Intézményesült rasszizmus

Az AI a rasszista jelenségek élénküléseként értékelte a 15 éves Patai "Józsika" József elleni támadást is. Ahogy azt is, hogy a sajtó, miután kiderült, hogy Józsika támadója, a karddal döfő Mortimer is roma származású, a rendőrség többé már nem minősítette rasszista incidensnek az esetet.

Az intézményes megkülönböztetés is probléma. Jelenleg is 178 általános iskola 3000 osztályában folyik szegregált oktatás, a roma diákok 25 százalékát elkülönítve tanítják. Az intézményesült diszkrimináció az egész roma népességet érinti, 17 százalékuk például olyan településen él, ahol még orvos sincs.

A romákat még az AB által amúgy is diszkriminatívnak nyilvánított, illegális lakásfoglalók jogvesztéséről szóló lakásügyi rendelet végrehajtásakor is diszkriminálták. Az AI értesülései szerint roma lakásfoglalók a téli kilakoltatási moratórium alatt is kaptak kilakoltatási határozatokat.

Védtelen áldozatok

A jelentés külön foglalkozott a családon belüli erőszak kérdésével. Az AI megállapításai szerint még mindig megoldatlan a veszélyeztetett családtagok megvédése támadóiktól, elhalasztották például az erőszakos partner ideiglenes távoltartását lehetővé tevő törvény elfogadását. Továbbra is megoldatlan a gyermekeikkel elmenekülő anyák elhelyezése is.

Pedig ez utóbbi probléma megoldására egy olyan anya esete kapcsán, akit fogyatékos gyermeke miatt nem tudtak befogadni, az ENSZ Nőkkel Szembeni Diszkrimináció Ellenes Bizottsága is felszólította Magyarországot.