Nem juthattak Bush közelébe

2006.06.22. 17:09
Az Amnesty International emberjogi szervezet demonstrációjának második napján kommandósokkal keveredett vitába a Clark Ádám téren, az aktivisták nevét és adatait feljegyezte az intézkedő rendőr. A térre bejelentett demonstrációt végül megtarthatták, majd narancssárga rabruhában, fekete csuklyában és összekötözött kézzel vonultak a Vértanúk terére, a Parlament tőszomszédságába.

Az Amnesty International Magyarország (AIM) csütörtöki demonstrációjának első állomása a budai Clark Ádám tér volt, akárcsak szerdán. A Batthyány tér felől érkező nyolc aktivistát azonban a többi gyalogossal együtt feltartóztatták a rendőrök, meg kellett várniuk, míg George W. Bush konvoja áthaladt a Lánchídon. Az ismét narancssárga rabruhába és fekete csuklyába öltözött, összekötözött kezű aktivisták azonnal elfoglalták a kör közepét, az előre bejelentett demonstráció hivatalos helyszínét.


Nézze meg képeinket!

A rendőrség tíz kommandósa azonnal ott termett, és igazoltatni kezdte a rabruhásokat, adataikat feljegyezték. „A demonstrációt június 17-én jelentettük be a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK), elutasító határozatot azonban nem kaptunk, így élünk alkotmányos alapjogunkkal, és folytatjuk a demonstrációt” – mondta el az Indexnek Nagy Navarró Balázs az AIM képviseletében.

Határozat és indoklás

A BRFK június 20-án kelt határozatában megállapította hatáskörének hiányát. Az indoklás szerint a Clark Ádám tér a bejelentett időpontban, azaz csütörtök délelőtt 10 és 12 óra között nem minősül közterületnek, mert George W. Busht és az amerikai delegációt I. védelmi fokozatú biztosításban kell részesíteni, amihez a rendőrség a téren biztonsági műveleti területet alakított ki.

„A gyülekezési jog fogalmilag kizárólag közterületen gyakorolható szabadságjog” – áll a határozatban. Mivel a Clark Ádám tér így nem számít közterületnek, a bejelentett rendezvény nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá, ezért „a rendőrség nem rendelkezik hatáskörrel a demonstráció elbírálása tekintetében”.

Nevek a "fekete könyvbe"

Nagy Navarró sérelmezte a rendőri fellépést, álláspontja szerint az aktivisták törvényesen tartózkodtak a téren. Elmondta azt is, hogy „a rendőri igazoltatásnak megfélemlítő jellege volt”, hiszen nem történt rendbontás, mi több, feljegyezték az aktivisták személyes adatait. Az AIM jogászokkal vizsgáltatja majd a körülményeket, és a szakvélemények fényében tesz további lépéseket.


Klikk a képre!

Az intézkedő rendőr végül közölte, „Rendben, maradhatnak”. Dél körül már csak négy aktivista folytatta az utat a Vértanúk terére, a Parlament közvetlen szomszédságába, a két napig tartó demonstráció utolsó helyszínére. Az áthúzott Guantánamó feliratú transzparenst és a szervezet zászlóját cipelő tikkadt aktivisták útját nyolc tikkadt rendőr biztosította. A bámészkodó járókelők az előző naphoz hasonlóan szórólapot kaptak, melyen a szervezet a guantánamói foglyok kínzása ellen tiltakozik, és követeli az emberi jogok betartását. Az utolsó állomáson több lelkes aktivista is csatlakozott, akik szintén beszálltak a szórólapozásba.  • Tippek
  • Személyi kölcsön