Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Ferihegyi buli a Hit Gyülekezeténél

2004.07.15. 07:11
A Hit Gyülekezete csarnokában rendezte vállalati buliját a száz százalékosan állami tulajdonú Budapest Airport Rt. A cégnél költségcsökkentésre hivatkozva nemrégiben 10 százalékos leépítést hajtottak végre, ráadásul a cégnek akad megfeleő csarnoka egy ilyen rendezvény lebonyolítására - közölte a Népszabadság. A társaság közleményében a korábbi kommunikációs igazgatóra hárítja az üggyel kapcsolatos felelősséget, holott az Index információi szerint a logisztikai igazgatóság választotta ki a rendezvény lebonyolítására Gundel Éttermet.
A ferihegyi nemzetközi repülőteret üzemeltető, állami tulajdonban lévő Budapest Airport Rt. (BA) a Hit Gyülekezetének óriáscsarnokában tartotta meg dolgozói fórumát, melyet egy költséges vállalati buli követett. A Népszabadság információi szerint a május végi dolgozói fórumon a Gundel szolgálta fel az ételeket és két zenekar gondoskodott a szórakoztatásról, a dolgozókat negyedóránként indított különbuszok szállították.

Háromszázan a Hit Parkban

A helyszín kiválasztása még a dolgozókat is meglepte, hiszen ők tudják, hogy a cégnek van hasonló rendezvények megtartására is alkalmas területe. Eddig a részben használaton kívül helyezett 1-es terminált használták a vállalati rendezvényekhez. A napilap szerint néhány százan vettek részt a rendezvényen, az Index úgy tudja, a kétezerháromszáz dolgozó közül csupán háromszázan vettek részt az eseményen.

Az üzemi tanács beszólt

A dolgozókat képviselő üzemi tanács még a rendezvény megtartása előtt tiltakozott a vezérigazgatónál a helyszín ellen, de a cég vezérigazgatója lesöpörte az asztalról a munkavállalók képviselőinek álláspontját. A Budapest Airport Rt. csütörtökön délután közleményt adott ki (lásd keretes írásunkat), amelyben azt állítja: Pető György korábbi kommunikációs igazgató jegyezte a megállapodást a Gundel étteremmel, mint a rendezvény főszervezőjével, ezért megvizsgálják az igazgató két éves tevékenységét.

A Hit Csarnok álláspontja
A Hit Csarnokot működtető H&H Kft közleményében azt állítja, hogy versenyképes áron bocsátotta a bérlő rendelkezésére a légkondicionált rendezvénycsarnokot és a hat hektáron elterülő gondozott parkot "A Hit Park átlagos bérleti díja - az igénybe vett szolgáltatások számától függően - 2,5 -3,5 millió forint. Ezt az összeget az említett szerződés sem haladta meg" - tartalmazza a cég kommünikéje, amely megemlíti, hogy ebbe a nem pontosított összegben benne volt a színpadtechnikától a biztonsági szolgálat bérezésén át, a takarításig minden.

Ki volt a beszerző?

Az Index ugyanakkor úgy tudja, hogy a Gundelt a cég logisztikai igazgatósága alá tartozó beszerzési osztály három ajánlat közül választotta ki. Az Index információi szerint a vállalati buli összesen 17 millió forintjába került a Budapest Airport Rt-nek, ebből hárommillió forintot tett ki a Hit park terembérlete, a további milliókat pedig hangosításra, színpadtechnikára, vendéglátására, a csarnok személyzetének bérére, illetve a zenekarok fellépti díjára költötték.

Úgy tudjuk: a vizsgálatban eddig nem érintett beszerzési osztályt a társaság felügyelő bizottsága az elmúlt egy évben két alkalommal marasztalta el szabálytalan beszerzések miatt. Szerettük volna megtudakolni, hogy miért nem a tulajdonos ÁPV Rt. vizsgálódik az ügyben, amikor érintett lehet az ügyben a vezérigazgató alá tartozó logisztikai igazgatóság is, ám a Budapest Airport Rt. megkeresésünkre annyit reagált: a vizsgálat befejezéséig nem nyilatkoznak. Egy évvel korábban a cég előző vezetésének visszásnak tűmő ügyeit nem a cég belső ellenőrzése, hanem az ÁPV Rt. által létrehozott független vizsgálóbizottság ellenőrizte. A cég előző vzetetésének épp e független vizsgálat miatt kellett távoznia.

Pető György megdöbbent

"Megdöbbenéssel vettem tudomásul, hogy egyáltalán felmerült a nevem az üggyel kapcsolatban" - nyilatkozta az Indexnek Pető György, a cég volt kommunikációs igazgatója. "Hazugság, hogy június 25-éig voltam kommunikációs igazgató, hiszen április elejétől felmondási iőmet töltöttem" - hangsúlyozta Pető György, aki furcsa egybeesésének csak azt tartja, hogy annak a Budapest Banknak a volt dolgozói alkotják a cég menedzsmentjének jórészét, akik korábbi munkahelyükkel több alkalommal buliztak a Hit Parkban.

Pető azt is leszögezte, hogy a vezérigazgató tulajdonképpen maga ellen kért vizsgálatot, hiszen ő celebrálta a vállalati rendezvényt és vezérigazgatóként csak ő engedélyezhette a kifizetést, vagyis Hárskúti János volt az effektive megrendelő. Pető számára így érthetetlen, miért nem az ÁPV Rt. vizsgálja meg az ügyet, amelynek nem munkáltatója a cég vezérigazgatója. "Kommunikációs igazgatóként az egymillió forintot meg nem haladó szerződéseket ellenjegyezhettem" - jegyezte meg a volt igazgató, aki megerősítette, a cég beszerzési osztálya készítette elő a Gundel Étteremmel a megállapodást.

Szerettük volna megtudakolni az ÁPV Rt. álláspontját is, ám a cég sajtóosztálya mindeddig nem reagált megkeresésünkre.

Tavaly összesen 152 dolgozóját bocsátotta el a Budapest Airport. Hárskuti János vezérigazgató akkor azzal indokolta a döntést, hogy a veszteséges, nem kellően hatékony tevékenységeket meg kell szüntetniük.

Ugyanakkor a Népszabadság arról is ír, hogy késik több fontos ferihegyi beruházás.

A Budap1est Airport egy volt dolgozójára mutogat
A Budapest Airport Rt. vezérigazgatója, dr. Hárskuti János a Felügyelő Bizottság bevonásával vizsgálatot indított a társaság volt kommunikációs igazgatója, Pető György tevékenységét illetően. A vizsgálat kiterjed a Pető György által munkaviszonya alatt jegyzett megbízásokra, megrendelésekre, illetve teljes szakmai tevékenységére. A kommunikációs igazgató volt ugyanis a megrendelője annak a belső rendezvénynek, melyet a Népszabadság mai száma cikkében kifogásol. A cikket Kálmán Attila újságíró jegyzi, aki a Pető György által vezetett igazgatóság kiadásában megjelenő belső lapnál is újságíróként tevékenykedett, és ezért rendszeres honoráriumban részesült.

Pető György munkaviszonyának megszűnésével csaknem egyidőben döntött a vezetőség a belső lap átalakításáról, megszüntetvén ezzel az újságíró eddigi anyagi érdekeltségét. Dr. Hárskuti János, dr. Bálint Tamáshoz, a Budapest Airport Felügyelőbizottságának az Állami Számvevőszék által delegált elnökéhez intézett levelében átfogó, a volt kommunikációs igazgató teljes ténykedésére kiterjedő közös vizsgálatot indít a furcsa egybeesések kapcsán. Az előző kommunikációs igazgatót a társaság 2002. szeptember 2-től 2004. június 23-ig foglalkoztatta.

Kálmán Attila, a mulatságról először beszámoló Népszabadság munkatársa az Indexnek azt mondta, soha semmilyen kapcsolatban nem állt a Budapest Airport Rt.-vel. Az újságíró korábban külsős munkatársa volt a repülőtér lapjának, de azt egy külsős cég adta ki, nem pedig rt., Kálmán pedig e cég alvállalkozója volt. Mint mondta etikátlan volna eljárása, ha ott tartózkodása idején szerzett volna az ügyről információkat, de ez nem így történt, hanem a napokban tudta meg az információkat.