Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ferihegyi buli a Hit Gyülekezeténél

2004.07.15. 07:11
A Hit Gyülekezete csarnokában rendezte vállalati buliját a száz százalékosan állami tulajdonú Budapest Airport Rt. A cégnél költségcsökkentésre hivatkozva nemrégiben 10 százalékos leépítést hajtottak végre, ráadásul a cégnek akad megfeleő csarnoka egy ilyen rendezvény lebonyolítására - közölte a Népszabadság. A társaság közleményében a korábbi kommunikációs igazgatóra hárítja az üggyel kapcsolatos felelősséget, holott az Index információi szerint a logisztikai igazgatóság választotta ki a rendezvény lebonyolítására Gundel Éttermet.
A ferihegyi nemzetközi repülőteret üzemeltető, állami tulajdonban lévő Budapest Airport Rt. (BA) a Hit Gyülekezetének óriáscsarnokában tartotta meg dolgozói fórumát, melyet egy költséges vállalati buli követett. A Népszabadság információi szerint a május végi dolgozói fórumon a Gundel szolgálta fel az ételeket és két zenekar gondoskodott a szórakoztatásról, a dolgozókat negyedóránként indított különbuszok szállították.

Háromszázan a Hit Parkban

A helyszín kiválasztása még a dolgozókat is meglepte, hiszen ők tudják, hogy a cégnek van hasonló rendezvények megtartására is alkalmas területe. Eddig a részben használaton kívül helyezett 1-es terminált használták a vállalati rendezvényekhez. A napilap szerint néhány százan vettek részt a rendezvényen, az Index úgy tudja, a kétezerháromszáz dolgozó közül csupán háromszázan vettek részt az eseményen.

Az üzemi tanács beszólt

A dolgozókat képviselő üzemi tanács még a rendezvény megtartása előtt tiltakozott a vezérigazgatónál a helyszín ellen, de a cég vezérigazgatója lesöpörte az asztalról a munkavállalók képviselőinek álláspontját. A Budapest Airport Rt. csütörtökön délután közleményt adott ki (lásd keretes írásunkat), amelyben azt állítja: Pető György korábbi kommunikációs igazgató jegyezte a megállapodást a Gundel étteremmel, mint a rendezvény főszervezőjével, ezért megvizsgálják az igazgató két éves tevékenységét.

A Hit Csarnok álláspontja
A Hit Csarnokot működtető H&H Kft közleményében azt állítja, hogy versenyképes áron bocsátotta a bérlő rendelkezésére a légkondicionált rendezvénycsarnokot és a hat hektáron elterülő gondozott parkot "A Hit Park átlagos bérleti díja - az igénybe vett szolgáltatások számától függően - 2,5 -3,5 millió forint. Ezt az összeget az említett szerződés sem haladta meg" - tartalmazza a cég kommünikéje, amely megemlíti, hogy ebbe a nem pontosított összegben benne volt a színpadtechnikától a biztonsági szolgálat bérezésén át, a takarításig minden.

Ki volt a beszerző?

Az Index ugyanakkor úgy tudja, hogy a Gundelt a cég logisztikai igazgatósága alá tartozó beszerzési osztály három ajánlat közül választotta ki. Az Index információi szerint a vállalati buli összesen 17 millió forintjába került a Budapest Airport Rt-nek, ebből hárommillió forintot tett ki a Hit park terembérlete, a további milliókat pedig hangosításra, színpadtechnikára, vendéglátására, a csarnok személyzetének bérére, illetve a zenekarok fellépti díjára költötték.

Úgy tudjuk: a vizsgálatban eddig nem érintett beszerzési osztályt a társaság felügyelő bizottsága az elmúlt egy évben két alkalommal marasztalta el szabálytalan beszerzések miatt. Szerettük volna megtudakolni, hogy miért nem a tulajdonos ÁPV Rt. vizsgálódik az ügyben, amikor érintett lehet az ügyben a vezérigazgató alá tartozó logisztikai igazgatóság is, ám a Budapest Airport Rt. megkeresésünkre annyit reagált: a vizsgálat befejezéséig nem nyilatkoznak. Egy évvel korábban a cég előző vezetésének visszásnak tűmő ügyeit nem a cég belső ellenőrzése, hanem az ÁPV Rt. által létrehozott független vizsgálóbizottság ellenőrizte. A cég előző vzetetésének épp e független vizsgálat miatt kellett távoznia.

Pető György megdöbbent

"Megdöbbenéssel vettem tudomásul, hogy egyáltalán felmerült a nevem az üggyel kapcsolatban" - nyilatkozta az Indexnek Pető György, a cég volt kommunikációs igazgatója. "Hazugság, hogy június 25-éig voltam kommunikációs igazgató, hiszen április elejétől felmondási iőmet töltöttem" - hangsúlyozta Pető György, aki furcsa egybeesésének csak azt tartja, hogy annak a Budapest Banknak a volt dolgozói alkotják a cég menedzsmentjének jórészét, akik korábbi munkahelyükkel több alkalommal buliztak a Hit Parkban.

Pető azt is leszögezte, hogy a vezérigazgató tulajdonképpen maga ellen kért vizsgálatot, hiszen ő celebrálta a vállalati rendezvényt és vezérigazgatóként csak ő engedélyezhette a kifizetést, vagyis Hárskúti János volt az effektive megrendelő. Pető számára így érthetetlen, miért nem az ÁPV Rt. vizsgálja meg az ügyet, amelynek nem munkáltatója a cég vezérigazgatója. "Kommunikációs igazgatóként az egymillió forintot meg nem haladó szerződéseket ellenjegyezhettem" - jegyezte meg a volt igazgató, aki megerősítette, a cég beszerzési osztálya készítette elő a Gundel Étteremmel a megállapodást.

Szerettük volna megtudakolni az ÁPV Rt. álláspontját is, ám a cég sajtóosztálya mindeddig nem reagált megkeresésünkre.

Tavaly összesen 152 dolgozóját bocsátotta el a Budapest Airport. Hárskuti János vezérigazgató akkor azzal indokolta a döntést, hogy a veszteséges, nem kellően hatékony tevékenységeket meg kell szüntetniük.

Ugyanakkor a Népszabadság arról is ír, hogy késik több fontos ferihegyi beruházás.

A Budap1est Airport egy volt dolgozójára mutogat
A Budapest Airport Rt. vezérigazgatója, dr. Hárskuti János a Felügyelő Bizottság bevonásával vizsgálatot indított a társaság volt kommunikációs igazgatója, Pető György tevékenységét illetően. A vizsgálat kiterjed a Pető György által munkaviszonya alatt jegyzett megbízásokra, megrendelésekre, illetve teljes szakmai tevékenységére. A kommunikációs igazgató volt ugyanis a megrendelője annak a belső rendezvénynek, melyet a Népszabadság mai száma cikkében kifogásol. A cikket Kálmán Attila újságíró jegyzi, aki a Pető György által vezetett igazgatóság kiadásában megjelenő belső lapnál is újságíróként tevékenykedett, és ezért rendszeres honoráriumban részesült.

Pető György munkaviszonyának megszűnésével csaknem egyidőben döntött a vezetőség a belső lap átalakításáról, megszüntetvén ezzel az újságíró eddigi anyagi érdekeltségét. Dr. Hárskuti János, dr. Bálint Tamáshoz, a Budapest Airport Felügyelőbizottságának az Állami Számvevőszék által delegált elnökéhez intézett levelében átfogó, a volt kommunikációs igazgató teljes ténykedésére kiterjedő közös vizsgálatot indít a furcsa egybeesések kapcsán. Az előző kommunikációs igazgatót a társaság 2002. szeptember 2-től 2004. június 23-ig foglalkoztatta.

Kálmán Attila, a mulatságról először beszámoló Népszabadság munkatársa az Indexnek azt mondta, soha semmilyen kapcsolatban nem állt a Budapest Airport Rt.-vel. Az újságíró korábban külsős munkatársa volt a repülőtér lapjának, de azt egy külsős cég adta ki, nem pedig rt., Kálmán pedig e cég alvállalkozója volt. Mint mondta etikátlan volna eljárása, ha ott tartózkodása idején szerzett volna az ügyről információkat, de ez nem így történt, hanem a napokban tudta meg az információkat.