Sztrájk az ajkai kórházban

2001.02.14. 13:43
Háromnapos részleges sztrájk kezdődött szerda hajnalban az ajkai Magyar Imre Kórházban. A sztrájkot a műszaki osztály dolgozói indították el, mivel az egészségügyi végzettség nélkül dolgozó munkatársak idén is kimaradtak a kötelező bérfejlesztésből, így '99 óta nem kaptak fizetésemelést. A betegellátás nem sérül - hangsúlyozta az Index érdeklődésére a szakszervezeti bizottság elnöke. Pénteken további tíz osztály dolgozói szolidaritásból csatlakoznak a sztrájkhoz.
A műszaki osztályon, ahol a kórházat fenntartó szakemberek - villanyszerelők, lakatosok, műszerészek, kőművesek, festők - dolgoznak, az átlagfizetés 43 ezer forint, azaz nagyjából harmincezer forintot kapnak kézhez. A sztrájkolók szerdán, csütörtökön és pénteken nem veszik fel a munkát, ellenben a megállapodás szerint egy ügyeletes és két készenlétes biztosítja a zavartalan betegellátást.

Az egészségügyiek szolidárisak

Három napig senki se legyen beteg Ajkán
A betegellátás nem sérül - hangsúlyozta Horváth János, a szakszervezeti bizottság elnöke - jóllehet pénteken további tíz osztály dolgozói szolidaritásból csatlakoznak a sztrájkhoz a műszaki és gazdasági ellátás területéről. Így összesen 180 dolgozó demonstrál majd, egyik alkalommal két órán át, másodszor nyolc órán keresztül - mondta Horváth.

Az első napon a műszaki osztály húsz dolgozója nem vette fel a munkát, a kórház munkatársainak többsége pedig kitűzte a szolidaritást jelző kék szalagot. A kórház igazgatóságának kérésére az érintettek a tavalyi béremelés elhalasztásához hozzájárultak, de most kiderült, hogy az idén sem kapják meg a kormány által előírt 8,75 százalékot.

A kórház igazgatósága már jelezte, hogy hajlandó a bértárgyalásokra, ha azonban ez nem vezet eredményre, a szakszervezet további lépéseket tervez.  • Tippek
  • Hírek