Donát
-4 °C
2 °C

Fulladás okozta az ajkai bányászok halálát

2001.11.30. 14:54
A keddi ajkai bányászbaleset, amelyben két ember meghalt, orvosszakértői vélemény szerint annak tudható be, hogy a bányászok nem használták a védőeszközüket. A bányászok halálát fulladás okozta.
mFulladás okozta két bányász halálát kedden az ajkai Ármin bányában. Az orvos szakértői boncolás eredménye alapján ez egyértelműen kimondható - nyilatkozta az MTI-nek pénteken, dr. Petkovics Tamás főorvos, a Veszprém Megyei Igazságügyi Orvosszakértői Intézet vezetője.

Azt azonban, hogy mi vezetett a fulladásos halálukhoz, csak az Országos Igazságügyi Toxikológiai Intézetben állapítják meg teljes bizonyossággal. Az ügyben az országos intézettől körülbelül két hét múlva várható majd végleges szakvélemény - vélekedett Petkovics Tamás főorvos.

Nem használtak védőeszközt?

Fridrich Gyula, a Veszprémi Bányakapitányság vezetője az MTI-nek elmondta: az Oroszlányi Bányamentő Szolgálathoz vizsgálatra elküldött két mentőkészülékről azt állapították meg, hogy azok kifogástalan állapotúak, jól működnek, s nem okozhatták a két ember halálát. Nem elképzelhetetlen tehát - vélekedett a bányakapitány -, hogy a gépészeti vezető és a geológus nem használta a mentőkészülékét, illetőleg levették azt az arcukról az évek óta nem szellőztetett vágatban.

A rendőrség államigazgatási eljárás keretében folytatja a vizsgálatot, s a tanúkihallgatások során erre a kérdésre is választ vár a hatóság.