Aliz
6 °C
14 °C

Kalasnyikovval lőtték a budaőrsi pénzszállítókat is

2007.02.13. 11:52
Az AK-47-es nem ritkaság a hazai alvilágban. A Teve utcai rendõrpalotára leadott sorozatnál használt klasszikus Kalasnyikov az egyik legelterjedtebb lõfegyver a világon. Magyarországon az elmúlt években többször elõkerült fegyveres rablásoknál.

Az AK-47-es nem ritkaság a hazai alvilágban. Rózsa Olivér fegyverszakértõ az Indexnek azt mondta, hogy a típus legfõbb forrása a csempészet, akár a dél-szláv háború hagyatékából, akár Ukrajnából könnyen beszerezhetik a megrendelõk. Az sem elképzelhetetlen, hogy a magyar határõrség és a munkásõrség által használt fegyvereket gyûjtõk a korábban használatos módszerrel végzett hatástalanítás után visszaélesítve dobták piacra.

Tûzharban is volt

A fegyverszakértõ szerint a különféle forrásokból beszerzett AK-47-eseket használták már bankrablásban, és fõként pénzszállító autó elleni támadásban. Sajtóértesülések szerint az egyik támadófegyver egy Kalasnyikov volt a 2004 augusztus 9-én, a Szerémi úton elkövetett pénzszállító elleni akcióban. De Kalasnyikovot használtak a rablók 2005 januárjában Érden és májusban budaörsi Tescónál történt, a Group 4 pénzszállító elleni, tûzharcba torkolló, fegyveres rablásnál is.

Rózsa Olivér érdekességként elmondta azt is, hogy a típus öntöltõs változata használatban van több sportban is. A szimulációs taktikai lövészetben is ez az elterjedt fegyver, de természetesen ezek szabályosan nyilvántartott fegyverek - állította a szakértõ hozzátéve, hogy nem alkalmasak a Teve utcai rendõrszékházra kilõtt sorozat leadására.

Műszaki adatok (AK-47)
Méretek
Hossz (szurony nélkül) 870 mm
Űrméret 7,62 mm
Tömeg üres tárral 3,8 kg
Tömeg töltött tárral 4,3 kg
Tárazható loszerek száma 30
Teljesítmény
Hatásos lőtávolság 800 m
Lövedék kezdősebessége 713 m/s
Gyakorlati tűzgyorsaság 100/perc
Ölőhatár 1500 m
Képek
Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?