István, Vajk
19 °C
33 °C

Kalasnyikovval lőtték a budaőrsi pénzszállítókat is

2007.02.13. 11:52
Az AK-47-es nem ritkaság a hazai alvilágban. A Teve utcai rendõrpalotára leadott sorozatnál használt klasszikus Kalasnyikov az egyik legelterjedtebb lõfegyver a világon. Magyarországon az elmúlt években többször elõkerült fegyveres rablásoknál.

Az AK-47-es nem ritkaság a hazai alvilágban. Rózsa Olivér fegyverszakértõ az Indexnek azt mondta, hogy a típus legfõbb forrása a csempészet, akár a dél-szláv háború hagyatékából, akár Ukrajnából könnyen beszerezhetik a megrendelõk. Az sem elképzelhetetlen, hogy a magyar határõrség és a munkásõrség által használt fegyvereket gyûjtõk a korábban használatos módszerrel végzett hatástalanítás után visszaélesítve dobták piacra.

Tûzharban is volt

A fegyverszakértõ szerint a különféle forrásokból beszerzett AK-47-eseket használták már bankrablásban, és fõként pénzszállító autó elleni támadásban. Sajtóértesülések szerint az egyik támadófegyver egy Kalasnyikov volt a 2004 augusztus 9-én, a Szerémi úton elkövetett pénzszállító elleni akcióban. De Kalasnyikovot használtak a rablók 2005 januárjában Érden és májusban budaörsi Tescónál történt, a Group 4 pénzszállító elleni, tûzharcba torkolló, fegyveres rablásnál is.

Rózsa Olivér érdekességként elmondta azt is, hogy a típus öntöltõs változata használatban van több sportban is. A szimulációs taktikai lövészetben is ez az elterjedt fegyver, de természetesen ezek szabályosan nyilvántartott fegyverek - állította a szakértõ hozzátéve, hogy nem alkalmasak a Teve utcai rendõrszékházra kilõtt sorozat leadására.

Műszaki adatok (AK-47)
Méretek
Hossz (szurony nélkül) 870 mm
Űrméret 7,62 mm
Tömeg üres tárral 3,8 kg
Tömeg töltött tárral 4,3 kg
Tárazható loszerek száma 30
Teljesítmény
Hatásos lőtávolság 800 m
Lövedék kezdősebessége 713 m/s
Gyakorlati tűzgyorsaság 100/perc
Ölőhatár 1500 m
Képek
Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!